szerző:
hvg.hu

Szaúdi herceg vette meg a világ legdrágább festményét, melyet Abu-Dzabiban állítanak ki a nemrég megnyílt Louvre múzeumban.

450 millió dollárért szerezte meg egy szaúdi herceg Leonardo da Vinci Salvator Mundi című képét egy aukción New Yorkban. Abu-Dzabiban a nemrég megnyílt Louvre múzeum igazgatója most közölte: övék az alkotás. A párizsi Louvre közel-keleti ikertestvérét nemrég nyitotta meg Emmanuel Macron francia elnök és Abu-Dzabi uralkodója. Abu-Dzabi Louvre múzeumának legértékesebb darabja már eddig is egy Leonardo-kép volt: La Belle Ferronière.

A New York Times szerint egy szaúdi herceg vette meg a világ legdrágább festményét, Bader bin Abdallah bin Mohamed bin Farhad al Szaúd. Ez a fiatal herceg dúsgazdag vállalkozó, aki igen közel áll Szaúd-Arábia leendő uralkodójához, Mohamed bin Szalman trónörököshöz. Ez nagyon fontos, mert korrupcióellenes tisztogatás folyik jelenleg Szaúd-Arábiában. Sok herceg és más fejes csak akkor szabadulhat a luxusbörtönből, ha vagyonának 70%-át befizeti az államkasszába.

Megkérdezhetnék az ifjú herceget is, hogy honnan volt 450 millió dollárja miután nem is oly rég egy jachtot vásárolt csekély félmilliárd dollárért. De ez a veszély nem fenyegeti azt az embert, aki hazája legnagyobb kiadóját birtokolja, és aki a trónörökös barátja. A Saudi Research and Marketing Group az egész arab világban igyekszik befolyást szerezni. Jó példa erre, hogy az ifjú herceg szeptemberben írta alá azt a szerződést, mely az arab nyelvű Bloomberg portál megindítását teszi lehetővé.

A New York Times értesülései szerint a képet nem véglegesen szerezte meg a Louvre Abu-Dzabiban. A szaúdi herceg később el kívánja adni, illetve lehet, hogy bérbe adja majd más múzeumoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!