szerző:
hvg.hu

Hiába a meglepően jó magyar növekedési adat, a régiónkhoz képest gyengébben teljesít a gazdaságunk.

A KSH mindenkit meglepő adatánál is nagyobb növekedést mért az Eurostat: az unió statisztikai hivatala úgy számol, hogy 4,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Ez az EU kilencedik legnagyobb növekedése volt, csakhogy a régiónk többi országához képest még így is gyenge az adat.

Románia például az egész EU legnagyobb növekedését érte el, ott 8,6 százalékkal nőtt a gazdaság. (A másik két dobogós Málta és Lettország.) A lengyeleknél 5,2, a cseheknél 5,0, a szlovénoknál 4,9 százalékos volt a bővülés. A régiónkból Szlovákiát és Horvátországot sikerült megelőzni, ott 3,5, illetve 3,2 százalékot mértek.

Az EU GDP-je összesen 2,6 százalékkal nőtt egy év alatt. Olyan ország egy sem volt, ahol 1 százalékosnál kisebb lett volna a növekedés, a legrosszabbul teljesítő Dániában és Görögországban is 1,3 százalékos lett az adat.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!