szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament szakbizottsága akarta szigorítani a dönerhús készítését, óriási felháborodást okozva.

Nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot az Európai Parlamentben az a javaslat, amely elutasította volna a kebabhúshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok használatát – közölte a testület. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság engedélyt adhat arra, hogy a foszfátokat (E338-452) használni lehet a szendvicsekhez használt csirke-, marha-, bárány és borjúhúsnyársaknál is.

A bizottság javaslatát ellenző, a Környezetvédelmi Bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban szavazta le a plenáris ülés. A szakbizottság egészségügyi aggodalmak miatt szerette volna megvárni az engedélyezést az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig.

Az előre elkészített, gyorsfagyasztva tárolt dönerhúshoz azért adnak foszfátot, mert az segít a víz megkötésében, és összetartja a húst. Így a húsdarabok stabilabban állnak a nyárson, nem száradnak ki, és nem esnek szét.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!