szerző:
HVG

Az országa köré font egyre szorítóbb szankciós prés ellenére Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor mosolyogva folytatja nukleáris- és rakétafegyverkezését, és még a lakosság életszínvonalát is emelni tudta. Ehhez segítsége is kellett – írja a HVG hetilap.

Mintha vizet próbálna markolni az ENSZ és az USA a nemzetközi közvéleményre fittyet hányva nukleáris és rakétakísérleteket végrehajtó Észak-Korea elleni büntetőintézkedésekkel.

A tilalmakat főleg Kína, kisebb mértékben Oroszország segítségével kerüli ki Phenjan, amely hírszerzők szerint árul drogot és katonai technológiát, s nyomdában hamisítja a százdollárost.

De jön a pénz a külföldön kvázi rabszolgaként dolgozó munkásai béréből, Ázsia-szerte nyitott éttermekből, bonyolult céghálón keresztül működő vállalatoktól.

A beáramló összegek jelentős része a hadsereget szolgálja, de jut arra is, hogy főleg a kirakatvárosként működő Phenjanban látható legyen az életszínvonal növekedése. Az egy főre jutó észak-koreai GDP ugyanakkor még mindig csak a 4,5 százaléka a dél-koreainak.

A teljes cikket elolvashatja a friss HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Érdemes tudni: nem örökölhetünk annál nagyobb adósságot, mint a hagyaték értéke

Pizzagitár pepperonival

Pizzagitár pepperonival