szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adózóna munkajogásza egy fiatal pár történetén keresztül magyarázta el, hogy a magánélethez való jog a munkaviszonyban sem korlátozható.

Útját állhatja-e a munkáltató a mindent elsöprő szerelemnek? Előírhatja-e a céges szabályzat, hogy „házinyúlra nem lövünk”? – teszi fel a kérdést az Adózóna.

A munkajogász szerint az Alaptörvény biztosítja a magánélethez fűződő jogot, mely a munkahelyen is megilleti a dolgozókat. Vagyis jogszerűen létesíthetnek párkapcsolatot kollégáikkal, ezt a munkáltató semmiféle belső szabályzattal nem tilthatja meg. 

Egy magánéleti kapcsolatból még nem következik ugyanis a visszaélés veszélye, és automatikusan nem feltételezhető, hogy a két dolgozó nyerészkedni akarna ebből a helyzetből.

Nem minden munkaadó gondolja azonban így. A szakember egy példát is mondott, helyszín és évszám megjelölése nélkül.

Egy féltékeny ügyvezető a mérnökként dolgozó fiatalember és a csinos személyi asszisztens kapcsolatának megakadályozása érdekében összeférhetetlenségi szabályt alkotott. Ebben kifejezetten megtiltotta a cégen belüli kapcsolatokat. 

A fiatal párt az írott szó sem állította meg, igaz, annak jogszerűsége megítélése érdekében előzetesen szakemberhez fordultak. A munkáltató azonban nem állt meg ennyinél. A mérnököt rendszeresen túlmunkára kötelezte hétvégenként, hogy ne juthasson ideje udvarlásra. 

A történet végére a munkáltatói jogkör gyakorlója az év első hét hónapjában már kimerítette a 250 óra rendkívüli munkavégzés keretét és kihasználta a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen történő munkavégzés 44 beosztás szerinti munkanapját is. Mégis csalódnia kellett, mert a pár hamarosan bejelentette, hogy összeházasodnak, mellesleg mindketten felmondanak. 

A tanulság, hogy a magánélethez való jog a munkaviszonyban sem korlátozható, ráadásul a szerelem minden akadályt legyőz – összegzett a munkajogász.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Fegyverért cserébe iPadek: súlyos vesztegetési ügybe keveredett az Apple biztonsági főnöke

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak