szerző:
hvg.hu

Üzemzavar miatt áll az építéshatósági eljárásokat befogadó és bonyolító internetes felület. Az érintettek dühönghetnek, mivel minden határidő-túllépésért megbírságolhatják őket a hatóságok. Az ügyfélszolgálaton csak a vállukat vonogatják, a postai feladást javasolják

„Behalt a rendszer, a határidők meg ketyegnek” – írta egy olvasónk, aki napok óta próbálja a határidős terveit feltölteni az építési portálra, de sikertelenül.

„Nem lehet feltölteni az építési dokumentumokat, a rendszergazdák sem látják az állományt.”

Az építési portál (etdr.gov.hu) fogadja be az építéshatósági kérelmeket és végzi az azokkal kapcsolatos teendőket. A családi házak engedélyeztetése az e-napló feltöltésével történik, de az engedélyköteles terveket ez a portál bonyolítja. Most sokan azért idegeskednek, mert hiába ad igazolást a portál működtetője az üzemzavarról, többen bizonytalanok abban, hogy a hatóság elfogadja-e azt.

Az építészeti hatósági oldalt működtető cég ügyfélszolgálatát a hvg.hu is megkereste telefonon, és azt a tájékoztatást kapta, hogy az üzemzavar elhárításán folyamatosan dolgoznak, s eddig valóban nem fordult még elő, hogy ennyire hosszú ideig működésképtelen volt a felület.

Az ügyfélszolgálaton az üzemzavarból fakadó határidőcsúszásokról kiadott igazolásokról nem tudtak felvilágosítást adni, azt javasolták, hogy a vonatkozó jogszabályokról érdeklődjünk a hatóságnál, de péntek délután erre már nem volt lehetőségünk, ahogy az ügyfeleknek sem.

„Adják fel papíralapon a postán, annak az érkeztetéséről kapnak ott igazolást és azt még szombaton délelőtt is megoldhatják”

– javasolta jobb ötlet híján az ügyfélszolgálatos.

Az üzemeltető az oldalon egyébként még december 27-én felhívta a figyelmet a hibára, majd 29-én már az üzemzavarról adott ki közleményt ugyanott. Ebben 27-én reggel 7 órától 29-én este 7 óráig tartó hibaelhárításról tájékoztatott, és arról is, hogy ez az idő nem számít bele az ügyintézés időtartamába a vonatkozó törvények alapján. (A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (3) bekezdés g) pontja alapján az üzemzavar időtartama az ügyintézési határidőbe nem számít bele, és a 65. § (8) bekezdése alapján a határidők számítása szempontjából figyelmen kívül kell hagyni. )

Mégis úgy tűnik, hogy ettől az érintettek nem nyugodtak meg maradéktalanul, mivel a perkapu is leállt. Január elsejétől pedig új polgári perrendtartás is életbe lép, amely szerint sokkal keményebb feltételek mellett lehet lefolytatni a bizonyítást. Ezért a régi eljárásrend szerint elindított ügyeket még január elseje előtt be kellene adni.

Hogy pontosan milyen kavarodást okoz majd a portál leállása, vélhetően csak az új év elején derülhet ki. Akkor dől el az is, tényleg megússzák-e az érintettek az önhibájukon kívüli késést, ha a leállásról igazolást kapnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

Néhány teve megszökött egy németországi cirkuszból, és elment a Lidlbe

Néhány teve megszökött egy németországi cirkuszból, és elment a Lidlbe

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását