szerző:
Lengyel Miklós

Komoly pénzek, komoly szereplők forognak a legújabb kínai-amerikai gazdasági ütközetben. A csata előzménye, hogy amerikai MoneyGram nevű cég 1,2 milliárd dollárért került volna kínai kézbe, de Washington lefújta az üzletet.

A pénzátutalással foglalkozó vállalkozást ketten akarták megszerezni. Egyikük Jack Ma volt, Kína második leggazdagabb embere, aki előbb találkozott az elnökké választott Donald Trumppal a Trump-toronyban New Yorkban, mint Kína első embere, Hszi Csin-ping elnök. Mi ketten nagy dolgokat viszünk majd végbe együtt! – írta akkor Donald Trump Twitteren. Jack Ma, az Alibaba alapító atyja, egymillió új munkahelyet ígért Trumpnak az Egyesült Államokban. Most azért akarta megvásárolni a MoneyGramet, mert le akarta főzni kínai vetélytársát, a Tencetet. Ehelyett most leperkálhat 30 millió dollárt a bukott üzletért az amerikai cégnek.

Miért nem kapta meg Jack Ma az amerikai céget?

A Reuters utal rá, hogy két másik amerikai cég felvásárlását sem engedélyezte a kínaiaknak Washington – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Egyébként Jack Ma mostani vetélytársa, az Euronet is erre hivatkozott, amikor pályázott az amerikai cégre. A Euronet tulajdonképp feljelentette a kínaiakat mondván, hogy ők stratégiai ellenfélnek számítanak Washingtonban, míg a Euronet mégiscsak szövetséges. Az Amerikában bejegyzett Euronet gyorsan reagált is a friss döntésre – meglehetősen kétértelműen. Érdeklődtünk az üzlet iránt, de nem biztos, hogy új ajánlatot teszünk – ez derült ki a diplomáciai homályossággal megfogalmazott első állásfoglalásból.

 A gazdasági diplomácia minden bizonnyal nagy szerepet játszott abban a döntésben, hogy Jack Ma, "Trump elnök nagy kínai barátja" nem kapta meg kedvenc amerikai játékszerét. Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször bírálta Pekinget, mert nem tartja be az olajembargót Észak-Koreával szemben. A kínaiak meglehetősen nyersen azt válaszolták: "mi betartjuk a Biztonsági Tanács szankcióit, az USA pedig jobban tenné, ha tárgyalna Észak-Koreával, minthogy állandóan katonai megoldással fenyegetőzik".

Pekingben tragikomikusnak tartják Trump és Kim Dzsong Un párbeszédét arról, hogy kinek van nagyobb atombombája. Most az elbukott üzlet kapcsán a külügyi szóvivő csak annyit mondott, hogy Kína az együttműködés híve. A hivatalos hírügynökség viszont szókimondóbb volt: az USA szerint a kereskedelem zéró összegű játszma. Szerintünk nem az. Az amerikaiak nagyon tévednek, ha azt hiszik, hogy bármit megtehetnek! Mi is felkészültünk: összeállítottuk a dossziékat és visszavágunk, ha kell – figyelmezteti Amerikát az Új Kína hírügynökség abból az alkalomból, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva Washington megvétózta egy amerikai cég kínai felvásárlását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!