szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A koncepció lényege nem az, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesület felvásárolja az erdélyi médiapiacot" - mondta az egyesület egyik vezető alakja, aki egyébként Habony Árpádnak is ismerőse.

Tavaly decemberben derült ki, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesületnek és oldalának, a foter.ro lapnak 1,45 milliárd forint (kb. 4,5 millió euró) támogatást ítélt meg a magyar kormány, az Átlátszó Erdély erről kérdezte az egyesülethez kötődő Demeter Szilárdot, aki magát annak a "nem hivatalos nagyköveteként" határozta meg.

Demeter a Századvégnek dolgozik elemzőként, korábban Tőkés László EP-képviselő irodáját vezette, a 444.hu szerint Habony Árpád egyik közeli munkatársa, ezt Demeter maga az Átlátszó Erdélynek tagadta, de mint mondta, ismeri Habonyt és szokott is vele beszélni, ahogy más "fontos emberekkel" is.

Demeter a tavaly év végén megkapott közel másfél milliárd forintos magyar kormánytámogatásról azt mondta, sokszor lobbizott a médiatervével fideszes politikusoknál, legutoljára egy "Erdély 3.0" munkacímű projekttel, amely elmondása szerint egy összetett koncepció "egy integrált média felépítése mellett az erdélyi szcéna megteremtésének elemeivel, valamint mindazon platformok koncepciójával, amelyek az ezen eszközökkel történő közösségépítést szolgálhatják". Demeter azt mondta, olyan infokommunikációs megoldásokat szeretnének fejleszteni, amelyek segítségére lehetnek a külhoni anyanyelvi nyilvánosság szereplőinek.

Elmondása szerint a pénz egy része a romániai magyar médiatér szereplőire jellemző, az elmúlt évtizedek során megtelepedett sajátos gazdálkodás és hatásai felszámolására fog elmenni, emellett más portálokkal és újságírókkal akarnak együtt dolgozni, de "lesz saját portálunk több is, vertikális is, horizontális is, lesz szerkesztőségünk, és lesz lehetőségünk befogadni és forgalomba hozni a szerkesztőségen kívüliek tartalmát is, beleértve az olvasói vagy olvasók generálta kontenteket is".

Demeter hangsúlyozta, hogy a támogatás nem csak az eddig évi kb. 40 millió forintból működő a Főtér.ro fejlesztését célozza, hanem külön projektcéget hoznak létre. Demeter szerint egyébként bár a magyar kormánytól kaptak pénzt, nem pártpolitikai célokat akarnak kiszolgálni.

Arról, hogy mi lesz a csődbe jutott Udvarhelyi Híradóról, Demeter azt mondta, az Udvarhelyi Híradó Kft-t az alapítvány alapszabályzata értelmében nem lehet eladni, de az Erdélyi Magyar Médiatér Egyesület már résztulajdont vásárolt a Prima Press Kft.-ben, amely átvette az Udvarhelyi Híradó dolgozóit.

A koncepció lényege nem az, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesület felvásárolja az erdélyi médiapiacot

- mondta Demeter, aki szerint inkább az lenne a szándék, hogy hatékony, több lábon álló, integrált portfóliót rakjunk össze, amely egy közösségorientált anyanyelvű médiaként viselkedne, saját bevallása szerint "szcénát" akarnak építeni, egy Erdély 3.0-át. Hozzátette, szerinte a Fidesz nemzetpolitikai okokból támogatja az elképzelésüket, és bár hosszú távon saját lábra akrnának állni, számítanak további kormánytámogatásokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,8 milliárdot ad a kormány a japán TDK szombathelyi fejlesztésére

1,8 milliárdot ad a kormány a japán TDK szombathelyi fejlesztésére

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Tigris támadt egy idős nőre Floridában

Tigris támadt egy idős nőre Floridában