szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Sanyarú sorsú embereknek munkát és a nádassal benőtt strand felvirágoztatását ígéri a környék szülöttéhez, a kogartos Kovács Gáborhoz köthető cég.

„Minden nap lejárunk, én még úszni is szoktam” – magyarázza Katalin, meg is mutatja, hogy hol vágtak maguknak a helyiek utat a tóhoz, ahonnan rendszeresen vödörben hordják az iszapot, amitől még a legrondább ekcéma is elmúlik.

Az asszony éppen a szomszédságában lakik annak a vendégháznak, amit 54 millió forint uniós pénzből épített a Kakasszéki Idegenforgalmi Kft. még 2014-ben. Katalin már hallott arról, hogy most a Kakasszéki Emberekért Alapítvány a strand felélesztését tervezi, örül is neki, mivel szerinte méltatlanul elhanyagolták a gyógyhatású vizet. „Valaha tömegek lepték el a strandot, ma már csak mi járunk le fürödni a tóra” – mondja az asszony sajnálkozva. „Bár közvetlenül a tó környékén alig vagyunk már, sokan csak hétvégén jönnek ide, azért jó lenne, úgy hallottam, hogy munkát is adnának” – teszi hozzá a nő.

©

Kakasszék Székkutashoz tartozik, itt működik a hódmezővásárhelyi központú Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ egyik részlege, főként mozgásszervi problémákat gyógyítanak itt, éppen három éve 400 millió forintból egy nappali kórházat is kialakítottak itt. A „szanatórium” körül csupán egy-két utcányi ház van, ezekben már alig laknak életvitelszerűen, Katalin az egyikük.

Kovács Gábor, a főként a Kogart Házról ismert bankár már vagy nyolc éve vásárolta meg az első ingatlant Kakasszéken, az itteni születésű üzletemberre még sokan emlékeztek. „Szépen lassan, nem agresszíven felvásárolt néhány területet, tanyát, lakóházat, aztán volt, amit lebontott, de épített ide vendégházat és közösségi házat is, amelyben bolt is működik” – meséli egy férfi.

Ciprus-Kakasszék

Az elmúlt nyolc évben hét céget is alapított a bankár Székkutason, például a vendégház megépítésére az idegenforgalmi vállalkozása nyerte a pénzt, a közösségi házban a boltot a Kereskedelmi és Agrár Kft. működteti, de új módszerekkel dolgozó biogazdaságot is beindítottak. Ehhez, ha az Államkincstár honlapján a nyilvános támogatási adatokat nézzük, nagyjából 70 hektár földet vásárolhatott Kovács.

©

Ennek a biogazdasági cégnek Kovács mellett két magánszemély és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány a tulajdonosa, ide társult be tavaly novemberben a Kakasszéki Holding Kft., amely a ciprusi bejegyzésű Bankár Holding tulajdonában van. A Kakasszéki Pihenőház Kft. tavaly Naperőmű Kft.-vé alakult, és azzal az elánnal a ciprusi cég lett az egyedüli tulajdonosa is. A Vendégház Kft.-t, a Galéria és Műtárgykereskedelem Kft.-t olyanok viszik, akik a bankár fővárosi vállalkozásaiból ismertek.

Tulajdonképpen a strandra pénzt elnyerő Kakasszéki Fejlesztési Nonprofit Kft. egészen 2015-ig a Bankár Holding kezében volt, majd a Kogart Park Kft. (amely szintén a ciprusi céghez tartozott) lett a tulajdonosa a Kakasszéki Emberekért Alapítvánnyal együtt, ez utóbbi nagyjából egy éve egyedüli tulajdonosa a nonprofit kft.-nek. Az alapítványra még visszatérünk.

Budapest–Ciprus

A Bankár Holdingot 2011-ben vitte ki Kovács Gábor Ciprusra, saját tőkéje ezalatt 20 milliárdról 16 milliárdra apadt. A bankárt többször is kisegítette a magyar állam, az Átlátszó tavaly februárban bogozgatta, hogy vajon miért is fekszik olyan jól a kormánynál az egyébként nem éppen jobboldali kötődésű üzletember. Még 2015-ben vette meg a magyar állam tőle a sopronbánfalvi kolostort, bár sokat költött rá Kovács, igaz egy jelentős részét Norvég Alapból állta, nem jött be a számítása, ezután vette le a válláról a terhet a kormány. De 2015 végére szintén az állam kezébe került az Ybl Villa is, ezért majd másfél milliárdot fizettek a bankárnak. 

Kovács is belekerült az úgynevezett Panama-aktákba is, az egyik kapcsolódó cég éppen a P-Agárd volt, amelyet ma Kakasszéki Fejlesztési Nonprofit Alapítványnak hívnak, és a kakasszéki Emberekért Alapítvány a tulajdonosa. Az alapítványi beszámolókból az is kiderül, hogy nem egy templom egere a szervezet, 2016-ban 1,2 milliárd, 2017-ben 485 millió forint landolt náluk támogatásként.

Még a helyi téeszben tag is lett Kovács

„Nagyon örülök, ha segít a helyieknek”

– ezt még 2015-ben válaszolta Lázár János, amikor a bankár kakasszéki megjelenéséről kérdeztük és arról, mit szól ahhoz, hogy Kovács még a székkutasi Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezetbe is belépett.

©

Kakasszéken a tavat tényleg ideje volna rendbe tenni. A tórendszer óriási, kis gátak választják el őket egymástól, úgy tudjuk, hogy az egyik 8 hektáros tó Kovács feleségéé, a szanatórium melletti rész pedig, egy 3 hektáros vízfelület, ahol még a strandról itt maradt vaslépcsők is megvannak, a hódmezővásárhelyi önkormányzaté. Lázár városa alig 10 kilométerre van a településtől, a szanatóriumot is a Csongrád Megyei Egészségügyi Központ működteti, 2014-ig az is önkormányzati tulajdonban volt, most az államé a kastélyszerű épületben működő részleg. A tó nagyobbik része, egy 38 hektáros terület pedig legalább 20 tulajdonosnál van. A vásárhelyi és a Kovács Gáborhoz tartozó tavakon láttuk az égig érő nádat, ezt tényleg nem ártana kitakarítani, de az egyelőre nem világos, hogy Kakasszékkel mi lesz. A megálmodott Oneness közösségi falu terve a fiókba került volna?

Nádvágók, starthoz!

„Még nem dolgozik ott senki, de azon vagyunk, hogy elindítsuk a programot, többet nem kívánunk nyilatkozni” – válaszolta Házi Katalin, a Kovács Gáborhoz köthető, 88 millió forintot elnyerő céget tulajdonló kakasszéki Emberekért Alapítvány vezetője. A pályázat projekt-összefoglalójából az kiderül, hogy azt a Kovács érdekeltségéhez tartozó cégekben felbukkanók fogják majd levezényelni, ahogy itt írják: „7 éves felsővezető és 15 éves középvezető tapasztalata miatt alkalmas a szakmai feladat koordinálására”, Kovács felesége pedig a megvalósító lesz majd. 15 hátrányos helyzetű embernek fognak munkát adni azzal, hogy a nádat lenyírják, a strandhagyományokat felélesztik, télen pedig korcsolyázni lehet majd a tavon.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ingyenesen hozzáférhetővé vált 12 nyelven 36 szótár, sok folyóirat és könyv az Akadémiai Kiadónál

Ingyenesen hozzáférhetővé vált 12 nyelven 36 szótár, sok folyóirat és könyv az Akadémiai Kiadónál

Unatkozik? Ne vásároljon mosómedvét, van pár más ötletünk is

Unatkozik? Ne vásároljon mosómedvét, van pár más ötletünk is

A rendőrségig vitte a buszsofőr a férfit, aki csavarhúzóval támadt rá

A rendőrségig vitte a buszsofőr a férfit, aki csavarhúzóval támadt rá