szerző:
hvg.hu

Az OTP-n és öt szlovák pénzintézeten keresztül utalt át összesen 18 milliárd forintot egy pénzmosással vádolt bűnbanda. Lehet, hogy éppen a bankok indították el a lefülelését.

Ha a bíróság elítéli annak a 36 fős bűnszervezetnek a tagjait, amelyről a Fővárosi Főügyészség vádirata szól, hat banknak is magyaráznia kell a bizonyítványát – olvasható az e heti HVG-ben. Három év leforgása alatt ugyanis 18 milliárd forintnak megfelelő eurót fizettek be hozzájuk készpénzben, majd utaltak át tőlük kínai, hongkongi és angliai bankszámlákra. A pénznek aztán nyoma veszett.

Az OTP-nél nyitott privátbanki számlákról 2 milliárd forintot, a szlovákiai VUB Bankból 52 milliót, az ottani Sberbankból 2 milliárdot, a Tatra Bankból 3 milliárdot, a CSOB Bankból 3,6 milliárdot, a Slovenska Sporitelna Bankból pedig több számláról összesen 7 milliárdot tüntettek így el – olvasható ki a vádiratból. Egy bankár a HVG-nek azt mondta: lehet, hogy a leleplezést éppen a bankok indították el azzal, hogy a gyanús pénzmozgásokat jelentették.

A hálózat feltételezett agya egy Magyarországon élő vietnami. Őt az USA-ban tartóztatták le, ahová rokonlátogatásra ment. A vádiratból annyi tudható, hogy az USA kábítószer-ellenes hatósága egy kolumbiai kábítószer-kereskedő bandával hozta őt kapcsolatba. Régi társa volt egy a budapesti kínai piacokon pénzváltással foglalkozó egyiptomi férfi. Ő szervezte be a Négy Tigris Piacon megismert, szihalomi M. P.-t. Utóbbi működtette a cigarettacsempész-hálózatot, amelyet a pénzszállításra is bevethettek – a vádhatóság most mindkét bűncselekményt felrója neki.

A bíróságnak nem lesz könnyű dolga. „Ha találnak az autómban egy véres kést, és megállapítják, hogy embervér száradt rá, gondolhatják, hogy gyilkos vagyok, de amíg nincs hulla, nem gyanúsíthatnak meg” – szemléltette a helyzetet Molnár Csaba, az egyiptomi férfi védője. A pénzmosás szükséges kelléke, hogy bűncselekményből származzon a pénz, de erre eddig semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel a hatóságok – magyarázta.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Még százan halhatnak meg az idén közúti balesetekben a rendőrség szerint

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról

5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok