szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több száz milliárd forintjába kerülne az államnak, ha újraszámolnák a devizahitelesek tartozását, és az árfolyamkülönbözetnek köszönhetően csökkenhetnének az azóta forintra váltott kölcsön törlesztőrészletei.

Törvénymódosítást kezdeményez az LMP és az MSZP a devizahitelesek megsegítésére. A módosítást támogatja a január közepén megalakult adóskamara is, akik újabb demonstrációt is terveznek. A Fidesz és a kormány szerint nincs szükség törvénymódosításra, de folyamatosan vizsgálják az adósok helyzetét – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

Az LMP és az MSZP egymástól függetlenül, másfél óra eltéréssel jelentette be kedden, hogy újraszámolnák a devizahitelesek tartozását.

Az MSZP-s Szakács László szerint azt javasolják, hogy a devizahiteleket a felvételkori árfolyamon váltsák át, valamint legyen benne a jogszabályban az úgynevezett elsétálás joga, vagyis a bank elégedjen meg az ingatlannal akkor is, ha annak ára nem fedezi egyébként a teljes tartozást.

A devizahiteleket 2014 novemberében forintosították az akkori piaci árfolyamon, ami jóval magasabb volt, mint az az árfolyam, amelyen évekkel korábban a legtöbben felvették a hitelt. Ha a felvételkori árfolyamon számolnák újra a hiteleket, az a törlesztőrészletek újabb csökkenésével járna.

Ez szerepel van az LMP törvényjavaslatában is. Hadházy Ákos társelnök a frissen alakult adóskamara képviselőjével tartott sajtótájékoztatót. Ravasz László azt mondta: március 11-ére demonstrációt akarnak szervezni az ügy érdekében.

Nehéz kiszámolni, hogy a két tervezet megvalósítása mennyi közpénzbe kerülne, mivel mindenki más és más árfolyamon vette fel a hitelét. Az biztos, hogy több százmilliárd forintról lenne szó. Az ellenzéki pártok az MNB nyereségét fordítanák erre a célra.

A Fidesz szerint nincs szükség törvénymódosításra, de ha lesz, a kormány majd kezdeményezi azt. Április 30-ig tart a kilakoltatási moratórium, addig az érintettek biztonságban vannak. A Nemzetgazdasági Minisztérium sem tart szükségesnek azonnali törvénymódosítást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megismételné a történelmi sikerét a SpaceX, négy űrhajóst vinne a Nemzetközi Űrállomásra

Megismételné a történelmi sikerét a SpaceX, négy űrhajóst vinne a Nemzetközi Űrállomásra

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Bravúrral indított Fucsovics a Roland Garroson: legyőzte a negyedik kiemeltet

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia