szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szeretünk 20 évnél gyakrabban költözni.

Túl gyakran nem érdemes lecserélni megvásárolt ingatlanunkat, hiszen az ingatlan-adásvételnek jelentős költségvonzata van. Ebbe nem csak a jövedelem után fizetendő adó vagy a felújítás tartozik bele, hanem a hirdetés, a költözés és az értékesítés költségei is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2015-ös lakhatási felmérése szerint az átlag magyar 3,4 lakásban éli le az életét; ez azt jelenti, hogy egy magyar állampolgár körülbelül 20 évente cserél ingatlant. Ugyanakkor a városi lakosok között ennél magasabb, a vidékieknél ennél alacsonyabb számmal kalkulálhatunk.

A Balla Ingatlan szakértőinek tapasztalatai szerint az ügyfelek jellemzően 5-10 évre terveznek egy-egy lakásvásárlásnál. Különösen igaz ez most, hogy az elmúlt években sokat emelkedtek az ingatlanárak, így a vételi és eladási árat tekintve jelentős lehet a különbség 5 éven belüli vásárlásnál és értékesítésnél, aminek már komolyabb adóvonzata is van.

A szakértők szerint két alapvető csoportra oszthatók a vásárlók: az egyikbe a tudatosabbak tartoznak, akik már az ingatlan kiválasztása során azt mérlegelik, hogy mikor és mennyire könnyen tudják majd értékesíteni. A másik csoportba tartozók viszont jellemzően “beleszeretnek” egy lakásba, és a részletekkel, a jövővel már kevésbé foglalkoznak.

Ugyanakkor kis számban, de vannak olyanok is, akik egyszerűen megunnak egy lakást, egy környéket, egy élethelyzetet, vagy nem tudnak az adottságokkal megbarátkozni. Ők a továbblépést azzal indokolják, hogy nem azt kapták, amire számítottak. Például sokan voltak így az agglomerációba kiköltözők – ami persze sokszor nem választás kérdése, hanem kényszer –, ezért pár év után költöznek is közelebb a központhoz, már ha megtehetik. Ilyen esetekben jó megoldás lehet, ha először bérelt ingatlanban próbáljuk meg az adott környéken az életet, és ha nem okoz csalódást az új helyzet, akkor érdemes ingatlanvásárlással próbálkozni.

Általában az emberek számára az első lakás egy egyszobás, vagy ha megengedhetik maguknak, akkor egy 1,5 szobás ingatlan, melyet körülbelül 10 év után cserélnek le, hiszen vagy bővül a család vagy egy munkahelyváltás miatt időszerűvé válik a költözés. A legtöbb esetben tehát a család növekedése az, ami miatt kénytelenek vagyunk nagyobb szobaszámú lakásba költözni, de ez visszafelé is igaz, vagyis amikor “kirepülnek” a gyerekek, akkor újra egy kisebb, a központhoz, így bizonyos szolgáltatásokhoz közelebbi ingatlan lesz az ideális otthon, hiszen a nagyméretű lakást már nem tudják fenntartani, és nehézkesebbé válik a mozgás is.

Akadnak, akik igyekeznek kihagyni ebből a folyamatból egy lépést, azaz nem garzonban kezdik az önálló életüket, hanem egy nagyobb, 1,5-2 szobás lakásban, majd ebben élnek, amíg lehet. A családi változások mellett a másik leggyakoribb ok, ami elő szokott fordulni a költözés okaként, hogy valaki egy más városban talál magának jó állást. Ez most különösen jellemző azon vidéki vásárlókra, akik Budapesten kapnak munkát.

A legfontosabb arra figyelni, hogy ha értékesítjük az ingatlanunkat, akkor minél gyorsabban vegyük meg a következőt, mert minél tovább halogatjuk a vásárlást, annál nagyobbra nőhet a különbség a két ár között.

LAKÁSHITEL KALKULÁTOR

14 bank 500 lakáshitelének összehasonlítása

Mennyi hitelre van szüksége?

Ft

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSHITELT

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Mennyit szeretne havonta lakáscélra félretenni?

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSTAKARÉKOT

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!