szerző:
Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megmentette a teljes csődtől a kormány Csanádpalotát, de kevesebb lesz a közmunkás, és az intézményeknek is 10 százalékkal csökkenteniük kell a kiadásaikat.

Mondjon le a polgármester

 – ezt követelte egy idős asszony az esti fórumon, de senki nem csatlakozott a felszólalóhoz, aki a sérelmeit sorolta: az áramszolgáltató kikapcsolással fenyegeti, de nem segít neki senki, igaz, hogy kapott tűzifát, de a kiszállítást már neki kellett kifizetni. Pedig Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester kifejezetten kérte, hogy ne személyes panaszokkal jelentkezzenek a fórumozók, hanem a költségvetést érintő kérdésekkel.

Megtelt csütörtökön este a csanádpalotai művelődési ház, ahova azért hívtak össze lakossági fórumot, hogy a város pénzügyi helyzetét ismertették. Január 2-án, rendkívüli testületi ülésen robbant ki ugyanis a botrány a városban, ekkor vált nyilvánvalóvá a helyiek számára: annyira pocsék a helyzet, hogy az önkormányzati dolgozók fizetésének folyósítása is veszélybe kerülhet, a közétkeztetés bedőléséről is a napokban értesülhettek a helyiek.

©

Az elmúlt egy hónapban több utólagos forgatókönyv is született arra, hogy mi okozhatta a csődhelyzetet. Az egyik szerint az előző, tavaly februárban elhunyt polgármester a hibás, a másik szerint a testület eltitkolta a város anyagi helyzetét, a harmadik szerint pedig a pénzügyi szakemberek dobták be a törölközőt még tavaly, mert nem boldogultak az éppen akkor bevezetett új informatikai rendszerrel, amellyel a könyvelést kellett végezni.

Csoda Csanádpalotán
A település először szeptemberben kért rendkívüli támogatásként 50 millió forintot, majd novemberben az előbbinél valamivel többet. Karácsony előtt értesültek arról, hogy az egyik kérelmükre 17 millió forintot, a másodikra 1,6 millió forintot kapnak, a töredékét annak, ami szükséges lett volna az elúszó költségvetéshez. Csoda történt, most meggondolta magát a kormány, Lázár János mentőövet dobott. A miniszter először egy csanádpalotai sajtótájékoztatón ígért 50 millió forintos gyorssegélyt a településnek még január közepén, a napokban pedig hivatalosan is bejelentette, hogy 72 millió forintot ad a kormány az önkormányzatnak.

Így a csütörtöki fórum, noha a megszorításokat továbbra is szükségesnek mondta a városvezetés, mégis szinte kedélyesen telt. A polgármester, a város pénzügyi vezetője például alapos előadást tartott pénzügyi ismeretekből, így vázolva részletesen Csanádpalota helyzetét. Úgy tűnt, senki nem ért egy kukkot sem, talán ezért nem is volt ezzel kapcsolatosan kérdésük az ott ülőknek.

Jön a pénz, de még nem tudják hogyan

„Okafogyottá válhat az adósságrendezési eljárás, amennyiben vissza nem térítendő támogatásként kapjuk a 72 millió forintos támogatást” – magyarázta Keresztúry Mónika, a 2800 lakosú Csanádpalota jegyzője, hozzátéve: az érdekes helyzet lehetne, ha előbb jönne a csődbiztos, mint ahogy a támogatás megérkezik a számlára. A helyzet az, hogy január 23-án jelentették be a Szegedi Törvényszéknek az adósságrendező eljárást, de a soronkívüliséget élvező ügyben még nem született hivatalosan döntés. Ha a napokban a Magyar Közlönyben megjelenik a támogatási határozat, akkor gyorsan még kérelmezni tudja az önkormányzat az adósságrendezési eljárás visszavonását. A másik kérdés a jegyző szerint az, ami szintén a Közlönyből derülhet ki, hogy vissza kell fizetnie az önkormányzatnak a 74 millió forintot, vagy sem. Csak az utóbbi esetben vonhatják vissza az adósságrendezést.

©

A közmunkások kétharmadát szélnek eresztik

Adósságrendezés ide vagy oda, megszorítások azért lesznek, ez derült ki a város új pénzügyi csoportvezetőjének és a polgármesternek a beszámolójából. Hosszan beszélt Nagyné Csitári Andrea arról, hogy át kell gondolni a nem kötelezően ellátott feladatok költségeit, ilyen például a bölcsődei ellátás és az idősek nappali ellátása, illetve a civil szervezetek támogatása. Ezen felül az önkormányzati intézményeknek is csökkenteniük kell 10 százalékkal a kiadásaikat, ami elbocsátásokkal is járhat. A legdurvábbnak az tűnt, hogy a 200 közmunkásból csak 75 marad, ezt már decemberben eldöntötték.

Nyergesné Kovács Erzsébet, polgármester csak amiatt aggódott, hogy nem tudja, miként fogják emiatt ellátni a feladataikat. Nem sokkal azelőtt éppen arról beszélt, hogy közfoglalkoztatottak festették ki a városházát, illetve más karbantartási, felújítási munkákat is a közfoglalkoztásban végeztek. Bár zsúfolásig megtelt a terem, egyetlen közmunkás sem szólalt fel, sőt nem is találkoztam olyannal, akit érintene a létszám harmadára csökkentése.

©

Végül egy férfi mégis felállt, igaz nem közvetlenül a közmunkások létszámával kapcsolatosan kérdezett. „Negyven munkahelyet ígért fél év alatt, amikor júniusban megválasztották, hogyan lesznek ezek, ha üres a kassza?” – szegezte a kérdést a polgármesternek, igaz, az nem derült ki, hogy ő közmunkás-e, vagy csak munkát szeretne. Nyergesné egy cseppet sem jött zavarba, kivágta magát azzal, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a munkaügyi központtal, van néhány üres állás Makón és Tótkomlóson is, de rendszeresen kapnak az országszerte meghirdetett állásokról is listát.

Szabálytalanul, de nem titokban

A fórum végén sem derült ki, hogy vajon mi sodorhatta a települést a teljes csőd felé, pedig hosszasan beszélt a város kasszájának kulissza titkairól a polgármester, az új pénzügyi csoportvezető, a jegyző, és a testület tagjai is. Beszéltek 36 milliós hiányról, 74 milliós lejárt tartozásról, arról, hogy csak az ivóvízminőség javító program kudarca miatt még mindig kihelyezett konténerekért 1,9 millió forintot kell fizetnie a városnak és arról, hogy már van külön pénzügyi irattára az önkormányzatnak. A pénzügyi bizottság vezetője azt bizonygatta, hogy egy képviselőnek nem kötelezően előírt a számviteli, könyvelési végzettség, és hogy ha szabálytalanul is jártak el, azt nem titokban tették. Végül egyetlen tisztségviselő sem akadt, aki hibázott volna. Csak úgy, csődbe jutott a város.

A meggazdagodásnak az a titka, hogy az ember kevesebbet költ, mint amennyije van

– így árulta el a nagy titkot a csődproblémákról Lázár János kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón, csütörtökön, Csanádpalotán ez lehet majd a zsinórmérték. Meg másik 76 településnek is, ha igaz az, hogy Csanádpalotán kívül még ennyi önkormányzatnál folyik adósságrendezési eljárás, ahogy azt a helyi testület képviselője, Debreczeni István mondta, aki nem is értette, hogy miért éppen az ő településük került emiatt reflektorfénybe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

Négy órára leálltak a számítógépes rendszerek az amerikai repülőtereken

Négy órára leálltak a számítógépes rendszerek az amerikai repülőtereken

A politikusok fizetését már felzárkóztatta Európához az Orbán-kormány

A politikusok fizetését már felzárkóztatta Európához az Orbán-kormány

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Hiába a keleti nyitás, nyolc év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi hiány az ázsiai piacokon

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott

Elítélték a “hollywoodi mészárost”, akinek az ügyében Ashton Kutcher tanúskodott