szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb részletek szivárogtak ki a brit EU-tagság megszűnésének gazdasági következményeiről összeállított kormányzati tanulmányból.

Az első részletek januárban kerültek ki a bizalmasnak szánt brit kormányzati tanulmányból. Az akkor megismert megállapítások szerint a brit gazdaság mindenképpen megszenvedi a Brexitet, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások.

A jelentéshez használt modellszámítások szerint a brit hazai össztermék (GDP) halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.

Abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe – amely vámok megjelenésével járna –, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaság egészében.

David Davis
©

A Sky News brit hírtelevízió szerdán újabb részletekhez jutott hozzá a belső jelentésből. Ezekben az áll, hogy Észak-Írország gazdasága másfél évtizedes távlatban 12 százalékpontos GDP-növekedési veszteséget szenvedne el megállapodás nélküli Brexit esetén, Északkelet-Angliában pedig 16 százalékpontos lenne a halmozott GDP-növekedési kiesés ugyanebben a 15 éves időtávlatban, ha a brit EU-tagság megszűnése után nem lép életbe szabadkereskedelmi megállapodás az unióval.

Az angliai országrészt akkor is 11 százalékpontos összesített növekedési veszteség érné a következő másfél évtizedben, ha a brit kormány szándékainak megfelelően sikerülne szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az Európai Unióval.

Északkelet-Angliai az egyetlen angol országrész, amelynek többlete van az EU-val folytatott brit árukereskedelemben, és ez a térség részesül Anglián belül az egy főre jutó legtöbb uniós fejlesztési támogatásban.

Brit kormányforrások már a január végi első kiszivárogtatás után hangsúlyozták, hogy a tanulmány "egy korai, félkész tervezete" került ki, amely nem tartalmazza azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a brit kormány szándékai szerint kialakítandó "mély és különleges viszonyrendszer" gyakorolna a brit gazdaságra.

Az elemzés létezése általános meglepetést keltett, mivel David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának nem sokkal korábbi meghallgatásán még azt mondta: a brit kormány nem készített átfogó hatástanulmányt arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése milyen következményekkel jár majd a brit gazdaságra. Arra a kérdésre, hogy miért nem készült erről átfogó gazdasági hatástanulmány, Davis azt mondta, hogy nem lelkes híve a gazdasági modelleknek, "mert ezek mindegyike tévesnek bizonyult".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Odacsapna a magyar agráriumnak egy francia GMO-s törvénymódosítás

Odacsapna a magyar agráriumnak egy francia GMO-s törvénymódosítás

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára