szerző:
hvg.hu

A francia költségvetés évente kb. hatvan-nyolcvan milliárd eurós bevételtől esik el a nagypályás adócsalók miatt. Ez durván az éves magyar GDP fele. Valamit tenni kell.

Az idei költségvetési törvényt tavaly decemberben fogadták el. Ez csökkenti a tényleges üzleti vállalkozások terheit és beiktatta a jóhiszemű tévedés jogát is. Vagyis egy elnézés, egy figyelmetlenség, vagy a bonyolult szabályok nem kellő ismerete miatt nem lehet büntetni egy egyébként tisztességes vállalkozást. E mellett a törvény kiszélesítette a „bűnbánásra” hajlamos adócsalók gyónási lehetőségét is. Ez jó alkalom a pitiáner trükközőknek, hogy elkerüljék a büntetést, nem jelentéktelen, de elfogadható anyagi veszteséggel. A francia kormánynak ezek után már csak a profi adócsalók maradtak ellenségként. Miattuk szegényebb évente a költségvetés hatvan-nyolcvan milliárd euróval.

Most ők, az igazi „kreatív nem adózók” a célpont. Edouard Philippe kormányfő közölte: az előkészületben lévő törvénytervezet szerint megszűnne a pénzügyi eljárás alá vont adócsalással alaposan gyanúsítható cégek és főnökeik névtelensége, amit eddig az üzleti titkokat garantáló szabályok biztosítottak. A kormányfő azt mondta:

A tisztességes francia adófizetőknek joguk van megtudni, melyek azok a cégek, kik azok a tulajdonosok, akik milliárdokat lopnak a közvagyonból adócsalással

 Ha ez a törvény a kormány reményeinek megfelelően még ebben a félévben megkapja a jóváhagyást a francia parlamentben, sok adócsaló cég eddigi imázsa összeomolhat. De ez csak az egyik lépés. A pénzügyi visszaélések után nyomozó gazdasági rendőrséget és az ő munkájukat segítő speciális pénzügyminisztériumi „kommandót” 15 millió euróval, tucatnyi új szakemberrel és komoly technikai eszközökkel látnák el.  Plusz, az adócsalási ügyekben nyomozó hatóságok tényleges törvényi eszköztára is jelentősen növekedne, hamarabb jutnának lehallgatási engedélyhez és olyan speciális jogosítványokhoz, amelyekkel eddig csak a terrorizmus elleni alakulatok rendelkeztek.

További lépés, hogy az adócsalóknak dolgozó ügyvédi irodák és az úgynevezett „tanácsadói kabinetek” eddigi védettségét is jelentősen korlátozná a törvényjavaslat, amely, ha minden a kormány tervei szerint zajlik, még ebben a félévben megkaphatja a jóváhagyást a francia nemzetgyűlésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!