szerző:
hvg.hu

Indul a harc az új hétéves költségvetésről. Brüsszel azt várja a tagállamoktól, hogy ezúttal gyorsan jussanak megállapodásra, Günther Oettinger felelős biztos pedig elmondta, szerinte mi kell ahhoz, hogy ne csökkenjenek a támogatások.

Magyarországnak egyelőre nem kell tartania attól, hogy 2020 után csökkennek a felzárkóztatási támogatások – az Európai Bizottság most közölt vitaanyaga legalábbis olyan forgatókönyveket vázol fel, amelyek alapján a források inkább a nyugati régiók számára veszhetnek el. A brüsszeli testület a jövő heti, a többéves költségvetés (MFF) stratégiájáról szóló EU-csúcs előtt közölt javaslatcsomagjában pontos számokat még nem közölt – az májusban várható –, irányokat viszont igen, a csúcsra hivatalos tagállami vezetők figyelmébe ajánlva.

A dokumentum általában három forgatókönyvet vázol fel, leginkább aszerint, a tagállamok mennyi pénzt szánnak az egyes célokra – a kérdés a bizottság szerint azonban nem ez, hanem hogy mire hajlandóak több forrást áldozni. A regionális politika esetében tehát az első változat nem zárna ki egyetlen területet sem a támogatásokból, és a most az EU-büdzsé 35 százalékát kitevő forrás sem változna, viszont pontosabban meghatároznák a támogatási intenzitást és a célokat. A javaslatok között innovációt, ipari átalakítást, tiszta energiára való átállást, klímavédelmet és jobb munkalehetőségeket láthatunk – a mostani pénznyelő útépítéseket annál kevésbé.

A második és a harmadik változat már kevesebb pénzzel számolna és gyakorlatilag kizárná a fejlettebb nyugati országokat – azoknak a fejletlenebb régióit is. Magyarország helyzete viszont változatlan maradna.

Az agrártámogatásoknál is számol a bizottság egy olyan változattal, amelyikben nem csökken a kifizetések teljes összege. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden gazdaság annyi pénzt kapna, mint eddig: a jövőben a kisebb gazdálkodókra koncentrálna a rendszer, amelyben most a támogatás 80 százaléka a farmerek 20 százalékánál köt ki. A másik két forgatókönyv a támogatások 30, illetve 15 százalékos csökkentése a gazdálkodók jövedelmének 11 és 5,5 százalékos visszaesésével járhat – áll a dokumentumban.

Brüsszel támogatja a most Juncker-terv néven ismert beruházási program folytatását is, akár egy egységes beruházási eszközzel. (Ez vissza nem térítendő támogatások helyett bankgaranciát, kölcsönt és egyéb pénzügyi eszközöket jelenthet.)

Kiemelik a büdzsé nagyobb rugalmasságát is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzek nagyobb arányánál adnak szabad kezet maguknak vagy a tagországoknak, hogy nem az eredetileg megjelölt célra költsék el. Erre példaként jellemzően a menekültválságot hozzák fel: 2013-ban, amikor a 2014-2020-as MFF-ről döntöttek az államok, még nem lehetett előre látni, a migráció kezelésére és a védelempolitikára mennyi pénzre lenne szüksége a közösségnek.

A költségvetés finanszírozásánál feldobnak új forrásokat is – ezekre azért lehet szükség, mivel Nagy-Britannia távozása miatt a mostani befizetés 15 százalékát elveszíti az EU. Az ötletek között van az új típusú áfaalapú hozzjárulás, a közös konszolidált társaságiadó-alaptól remélt plusz jövedelem egy része, illetve a szeniorázs, vagyis a jegybankoknál keletkező tartalékból származó jövedelem egy része.

A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a tagállamoknak sietniük kell, hogy ne járjanak úgy, mint a mostani hétéves periódusnál, amikor a megkésett megállapodás miatt több mint egy év csúszással indulhatott el a pályáztatás és a kifizetés. Ez egyelőre nem tűnik túl valószínűnek: ha a felek jövő tavaszig nem jutnak dűlőre, utána több mint egy fél év kieshet az EP-választások és az új Európai Bizottság ősz végére várható felállása miatt.

A teljes dokumentum innen tölthető le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó