szerző:
hvg.hu

A hal ára alig csökkent az év elején.

Alig csökkent a bolti ára azoknak az élelmiszereknek, amelyeknek az elmúlt években a kormány csökkentette az áfáját – írja a KSH adatai alapján a Blokkk.com. A kiskereskedelmi szakportál emlékeztet: a sertéshús esetében a forgalmi adó a boltokban 2016-tól, a baromfihús, tojás és friss tej esetében 2017-ben, a halnál pedig idén január elsején csökkent 5 százalékra. A vendéglátás esetén a helyben fogyasztott élelmiszerek és alkoholmentes italok áfája esett vissza 2016-tól, ma ez után is 5 százalékot kell fizetni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az említett termékek, termékcsoportok fogyasztói ára is ugyanilyen mértékben csökkent volna, inkább azzal magyarázható, hogy időközben nőttek a termelői, átadási árak.

Az első áfacsökkentés idején még látható volt a változás: a sertéshús fogyasztói ára például 2015 decembere és 2016 januárja között 15,3 százalékkal esett vissza (időközben az áfa 27-ről 5 százalékra csökkent). A tojásnál és a halnál azonban már távolról sem nyertek ennyit a fogyasztók: a tojásnál – amely egy év alatt 33 százalékkal drágult az áfacsökkentés ellenére – az ár 2016 végétől 2017 januárjára mindössze 5,6 százalékos volt az áresés, a halnál pedig még ennél is kevesebb. A 2018. január elsejétől 5 százalékkal adózó termékcsoport átlagosan mindössze 5,4 százalékkal lett olcsóbb a KSH adatai szerint.

Akkor sem jobb a helyzet, ha az áfacsökkenés előtti árat hasonlítjuk össze az idén januárival. A Blokkk.com összesítése szerint a sertéshús 2015 decemberéhez képest 3,9 százalékkal olcsóbb, a baromfi pedig (2016 decemberrel összehasonlítva) 11,2 százalékkal. A tojás viszont ugyancsak 2016 végéhez képest 39,7 százalékkal drágult.

A szakblog azért megjegyzi: az áfacsökkentés nélkül valószínűleg még ennél is magasabbak lennének az árak, vagy nagyobb lenne a feketekereskedelem.

(Blokkk.com)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Budapesten

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó