szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agrárminiszter azzal büszkélkedett, hogy nőtt a fogyasztás, de a statisztika mást mond.

Mintegy tíz százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás 2016 január elseje - a sertéshús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése - óta Magyarországon, egy emberre vetítve most 25 kilogramm körüli az éves fogyasztás - közölte a földművelésügyi miniszter Túrkevén, a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozón.

Nem világos, milyen adat alapján mondta ezt Fazekas Sándor, mert a tárca háttérintézménye, az Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján az áll, hogy 2015-ben 27,5 kiló volt a fejenkénti fogyasztás. Ezt az adatsort pár napja publikálták, de se 2016-os, se 2017-es adatok nem szerepelnek benne. Mindenesetre ha 2016-tól volt is 10 százalékos fogyasztásnövekedés, az még messze van a 2015-ös fogyasztási adattól, pedig akkor ugye még vastagon 27 százalékos volt a sertéshús áfája, azaz jóval drágább volt, mégis jóval több fogyott belőle. 

Egyébként épp a minap derült ki egy elemzésből, hogy a most januári 5 százalékos áfás átlagos sertéshúsár mindössze 3,9 százalékkal olcsóbb, mint a 2015 decemberi, amikor még 27 százalék áfa terhelte.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!