szerző:
Szlavkovits Rita

Miután az állam rátenyerelt a tankönyvpiacra, úgy tűnik, hogy a kiadó tulajdonosa más területen is erőt gyűjt. Tavaly ősszel a Questor felszámolásából vette meg a Régi Hungária patinás épületét, a korábban megvásárolt, de bezárt Hági Éttermet pedig beüzemelik.

Az elmúlt években több neves szegedi ingatlant is megvásárolt a tankönyves cég, így például a korábban a Questor kezén levő Régi Hungáriát is megszerezte. Most arról értesült a szeged.hu, hogy a jóval korábban megvett híres szegedi vendéglő, a Hági, húsz év után ismét vendégeket várhat tavasztól.

A történet előzménye, hogy tavaly nyáron a felszámolás alatt lévő Questor Zrt.-től Török Zoltán megvásárolta az egykori Kass Szálló, más néven Régi Hungária patinás, ám leromlott épületét. Az 1898-ban épült egykori szállóban három éve a szegedi éjszaka egyik legkedveltebb szórakozóhelye, a Hungi Vigadó működik, aminek 2029-ig szól a bérleti szerződése, amit még az előző tulajdonossal kötöttek. Ezt a szerződést nem bontotta fel a Mozaik Kiadó tulajdonosa sem, sőt úgy tűnik, hogy kibővítik az együttműködésüket. A két bérlő júliusban egyezkedni kezdett az új tulajdonossal, és úgy tűnik, mindkét félnek előnyös megállapodás született: nem csak a Régi Hungáriában levő szórakozóhelyet viszik tovább, hanem a 20 évvel ezelőtt bezárt Hági Éttermet is megnyitják.

A Hungi két bérlője nem kívánt nyilatkozni a szegedi hírportálnak, és Török is elég szűkszavúan kommentálta az eseményeket, ám az biztosnak tűnik, hogy a Hági szempontjából is előnyös a felek együttműködése, és az is biztos, hogy vendéglátóhelyként indul újra az élet a Kelemen utcai épületben.

Közben az is kiderült, hogy a Mozaik Kiadót is birtokló Török Zoltán újabb épületet vásárolt meg a belvárosban. Az egykori Lombard-székházra ki is került a cége neve, így egy viszonylag új építésű irodaházzal bővült a portfóliója.

Török egyébként a szegedi Virág Cukrászda feletti lakások egy részét is megvásárolta korábban az EDF Démásztól, ahol cége egy részlege működött. Az üzletember nem csak Szegeden, de a fővárosban is vásárolt ingatlanokat az utóbbi két-három évben, amióta fokozatosan szorulnak ki az állam által kisajátított tankönyvpiacról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!