szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csúcsjelölti rendszernek épp annyi ellenzője van, mint ahányan támogatják.

A visegrádi országcsoport nem támogatja, hogy ismét az úgynevezett csúcsjelölti rendszert alkalmazzák az Európai Unió jövő évi tisztújítása során - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök Brüsszelben az uniós vezetők találkozójának kezdete előtt. „Az Európai Bizottság elnökének olyan embernek kell lennie, aki az összes tagország állam- és kormányfőivel együttműködik majd az Európai Tanácsban" – indokolta Fico a visegrádi négyek brüsszeli munkatalálkozója után.

Hasonlóan vélekedett Mark Rutte holland miniszterelnök is, aki hangsúlyozta, kormánya nem támogatja a csúcsjelölti rendszert. Ellenzi a finn, a litván és a portugál kormány is. Sebastian Kurz osztrák kancellár viszont azt mondta, hogy mindig is pozitívan tekintett a rendszerre, és kiáll az álláspontja mellett.

Támogatja ezt a rendszert a román államfő, Klaus Iohannis is, és meglepetésre Angela Merkel, aki 2014-ben még nem lelkesedett azért, hogy így válasszák ki az Európai Bizottság elnökét, a napokban azt mondta, ugyan bonyolult folyamatról van szó, de legalább feltűnőbbé tenné az EP-választásokat. Támogatja a rendszert Románia, Írország, Ausztria és Olaszország is, ellenzi viszont Emmanuel Macron – a Politico szerint azonban neki nem azzal van baja, hogy a pártok válasszanak jelöltet, hanem azzal, hogy a tagországok automatikusan jóváhagyják a legtöbb mandátumot szerzett pártcsalád jelöltjét.

Orbán Viktor 2014-ben is ellenezte a csúcsjelölti rendszert. Abban az évben David Cameron akkori brit miniszterelnökkel egyedüliként ellenezte is a néppárti jelölt, Jean-Claude Juncker megválasztását, igaz, ezt nem annyira a Spitzenkandidaten miatti ellenérzései motiválták, hanem az, hogy nem akarta a luxemburgi politikust az Európai Bizottság élén látni. "Megígértem a választóinak, hogy Juncker útját állom" - mondta akkor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova