szerző:
hvg.hu

A magyar nyugdíjasok többségének egyetlen bevételi forrása az állami ellátás.

A nyugdíjasok 53 százaléka egyáltalán nem, vagy csak komoly lemondások árán képes megélni a nyugdíjából – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amely a Vasárnapi Hírek eheti számában jelent meg. Az ellátás összege nem mellékes a számukra, hiszen 87 százalékuknak ez az egyetlen bevételi forrásuk, az átlagosan 124 ezer forint körüli járandóságon kívül nem rendelkeznek más jövedelemmel.

A megkérdezettek 73 százaléka szerint az alacsony nyugdíjakat jobban kellene emelni – ez az arány ennél is magasabb, 77 százalékos azoknál a válaszadóknál, akik nem akarnak kormányváltást. Életkor szerint is változik az ezzel kapcsolatos vélemény: a 18-29 éveseknek még majdnem a fele az egységes emelés híve.

Miközben a kormány azt mondja, az elmúlt években nőtt a nyugdíjak vásárlóereje, a megkérdezettek nem így látják: 58 százalékuk úgy érzi, kevesebbet tud vásárolni a nyugdíjából, mint öt évvel ezelőtt. Itt azonban már igen látványos az eltérés a kormánypártiak és az ellenzékiek között: amíg a kormányváltást akarók 88 százaléka elégedetlen, a Fidesz-KDNP-vezetést a helyén tartani kívánóknak mindössze a 32 százaléka.

A Publicus megkérdezte az embereket a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetéséről is: a nem csak nyugdíjas megkérdezettek 80 százaléka ezt támogatná, 67 százalékuk szerint pedig a költségvetés is elbírná ezt a majdnem 250 milliárd forintos pluszkiadást. Itt éppen a Fidesz-hívők látják a legborúsabban a helyzetet: közülük csupán 62 százalék szerint jönne ki a pénz a büdzséből. Az MSZP-seknek viszont 88 százaléka gondolja így.

További részletek a Vasárnapi Hírek cikkében

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák

Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

A beteg gyerekekért énekel az Alma Együttes

A beteg gyerekekért énekel az Alma Együttes