Németh András
Németh András

Nagy ugrásra készül Pavel Grugyinyin szovhozelnök, bár gyanús, hogy minden Putyinék engedélyével történik.

„Szocialista oázis a Moszkva környéki vadkapitalista dzsungelben” – így szokták jellemezni az orosz fővárostól délre lévő területeken, zártkörű rt-ként működő, Lenin Szovhoz nevű termelőszövetkezetet. „Elutasítjuk az országunkban az utóbbi 25 évben végrehajtott liberális reformokat, s megpróbáltuk megőrizni a szocialista vívmányokat. A környező települések iskoláiban a gyerekek ingyen ebédelhetnek, nem kerülnek pénzbe az orvosi rendelők és a gyógyszerek. Mindezt a szövetkezet fizeti, és igyekszünk tartani magunkat a mindenkinek a munkája szerint szocialista elvhez” – büszkélkedik az oázis működtetője, az 57 éves Pavel Grugyinyin.

A mezőgazdasági gépészmérnöki végzettségű szovhozelnök most nagy ugrásra készül: a tavaszi államfőválasztáson az orosz kommunisták jelöltjeként indul, s azt ígéri, ha győz, megszünteti a Vlagyimir Putyin nevével fémjelzett rendszer igazságtalanságait.

A Lenin Szovhoz dolgozói jól keresnek, a bérük havi negyedmillió forintnak megfelelő összeg. Grugyinyin pedig talán még a magát Mark Zuckerbergnél okosabbnak tartó Mészáros Lőrincnél is eszesebb. A szocialista elvek alapján ugyanis a munkája aranyat ér, mert évente több millió dollárral lesz gazdagabb, s lassan az ő és családtagjai, barátai kezébe kerül a cég teljes tulajdona.

A pénz két forrásból dől. A Lenin Szovhoz több ezer hektáron termel epret, de ennél is fontosabb, hogy a szövetkezet földjei Moszkva határában találhatók, így hatalmas összegeket fizetnek a bérelt, illetve megvásárolt telkekre áruházakat és bevásárlóközpontokat építő hazai és külföldi beruházók. Mint például a svéd IKEA, amely 2016-ban 3-4 milliárd forintnak megfelelő rubelért vett meg egy 23 hektáros, közvetlenül Moszkva mellett fekvő földterületet. Az eladó pedig itt már nem is a szövetkezet volt, hanem Grugyinyin és fia, Anton közös cége.

A gyümölcsökkel egyébként valószínűleg nincs minden rendben: mert a szovhozból akkor is érkezik áru, amikor a moszkvai időjárási viszonyok közepette nem nő nagy szemű és élénkpiros eper. Nem kevés ellenfele szerint Grugyinyin nagy tételben árul török epret moszkvaiként, s bár ő tagadja a vádakat, több élelmiszerlánc már nem vásárol tőle gyümölcsöt.

©

A Moszkvában született milliárdos kommunista nem sokkal az egyetem elvégzése után került a Lenin Szovhozhoz, s öt év után, 1995-ben meg is szerezte az elnöki posztot. Ellenfelei azzal vádolják, hogy zsarolással és a helyi maffia segítségével, Grugyinyin szerint azonban a rátermettségével győzte meg a tagságot.

Bár Grugyinyin valódi ellenjelöltként igyekszik beállítani magát, moszkvai források szerint az indulását a Kreml is jóváhagyta, ezért komoly Putyin-ellenes kampány aligha várható tőle. Már csak azért sem, mert a most a kommunistákat képviselő üzletember korábban Putyin pártjában, az Egységes Oroszországban (JeR) politizált, s a 2011-es elnökválasztási kampányban lelkes aktivista volt.

Állítólag azért különbözött össze a JeR vezetőivel, mert nem őt jelölték a Moszkva megyei vezetőségbe. Ebben az is közrejátszott, hogy egy lapnyilatkozatában igencsak rasszista kijelentéseket tett. Azt mondta, hogy meg kellene fékezni a nem szlávok Moszkvába áramlását, s még akkor is „profilozást” kellene bevezetni a fővárosi ingatlanok eladásakor, ha a Közép-Ázsiából vagy a Kaukázusból származó vevőjelöltek elutasítása anyagi veszteséget okozna az ingatlanfejlesztők számára. „Ha a sötét bőrűekből csak néhány van, az nem nagy baj, ha viszont sok, akkor az már veszélyes” – idézte Grugyinyint a Russzkij Reporter című lap.

Bár a milliárdos azt állította, hogy kiforgatták a szavait, s megnyerte az ügyben indított sajtópert is, ismerősei szerint az idézett mondatok nem állnak messze a gondolataitól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!