szerző:
hvg.hu

Míg Hegedűs Zoltán, Márki-Zay ellenfele azt állította a kampányban, hogy nincs Hódmezővásárhelynek tartozása, az új polgármester úgy látta, hogy négymilliárd forinttal adós a város. Hegedűs viszont továbbra is kitart amellett, hogy nyugodt szívvel adja át hétfőn az irányítást.

„Négymilliárd forintot meghaladó tartozása van a városnak a Nemzeti Követeléskezelő Zrt felé, ezen túl 879 millió forint erejéig kezességet is vállalt az önkormányzati cégek részére, de azt még nem tudjuk, hogy mennyi ezeknek a tartozása” – sorolta Márki-Zay Péter, aki vasárnapi megválasztása óta naponta bejár a Városházára, hogy lépésenként betekinthessen az önkormányzat dolgaiba.

Ezekről az aggodalmairól Márki-Zay már beszélt a helyi rádió élő adásában, majd szintén csütörtökön az ATV műsorában is. Hegedűs Zoltán, a város korábbi alpolgármestere pénteken reggel, váratlanul hívott össze sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta, hogy nyugodt szívvel készül a hétfői átadás-átvételre. Hegedűs azt is hozzátette, hogy a város gazdálkodása stabil, a Márki-Zay Péter által említett, négymilliárd forintot meghaladó tartozásról annyit mondott, hogy az nem hitel, hanem részletfizetési kötelezettséget ró a városra.

Miről van szó?

Egy régi ügyről van szó, még a Zsigmondy Béla Zrt., a vásárhelyi önkormányzat tulajdonában álló vízmű 2006-ban több mint hárommilliárd forint értékben bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt a Raiffeisen Banknál, amit az Erste Bank később megvásárolt. A konstrukció 20 éves futamidőre szólt, az első öt esztendőben csak a kamatokat kellett fizetni. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság ugyan teljesen átírta a kibocsátáskor érvényes feltételeket, a Zsigmondy Béla Zrt. azonban rendben fizette a kamatot, majd a tőkerészleteket is.

2014 januárjától viszont a regionálissá váló vízmű vagyonáról, azzal együtt az adósságáról is vita alakult ki a kötvényeket kibocsátó önkormányzati cég és jegyző bank között, ami végül a bíróságig jutott, azonban még 2016-ban peren kívül megegyeztek a felek. Itt ismerte el a vásárhelyi önkormányzat az akkor ötmilliárd forintra rúgó tartozását, és a törlesztésben is megállapodtak, de ezek részleteiről nem szívesen nyilatkoztak a hódmezővásárhelyi városvezetők.

A tétel persze nem titkos, hiszen a város nemrégiben elfogadott költségvetése a honlapjukon elérhető. A sajtó is részletesen foglalkozott az üggyel.

A város két nagy cégben vonta össze a vagyont és a működtetést, ez utóbbi a menzát, az idősek otthonát, a hulladékkezelést és a városfejlesztést kezelő cégek összevonásából jött létre két évvel ezelőtt. Közülük, nem meglepő módon, a köztisztaságért felelős cég van a legnehezebb helyzetben, már a saját tőkéjét emészti.

Márki-Zay azt is kifogásolta, hogy a korábbi városvezetés 400 millió forintos tartalékról beszélt, de abból sem sok maradt az év második hónapjának végére. Ebből fedezték az önkormányzat, a nyugdíjasok állami Erzsébet-utalványain felüli plusz támogatását, de Márki-Zay szerint ebből költöttek az orvosi rendelők felújítására is.

Nem lehet eltörölni az építményadót, ahogy ígértem

– összegezte Márki-Zay a költségvetés tanulmányozása utáni következtetéseket. (Az ellenzékiek támogatta polgármesterjelölt egyik ígérete a kampányban ez volt.) Az új, közgazdász végzettségű polgármester most azt ígérte, hogy év közben azon dolgozik, hogy stabilizálja a költségvetést, a következő év januárjától viszont mindenképpen eltörlik majd az építményadót.

Mindeközben Hegedűs Zoltán a péntek délelőtt megtartott sajtótájékoztatóján a segítségét ajánlotta fel Márki-Zaynak azzal, hogy próbálják meg mégis enyhíteni az egyébként általuk bevezetett, a hódmezővásárhelyiek szerinti sarcot úgy, hogy a 101 négyzetméter alatti alapterületű lakásoknál töröljék el ezt az adót.

Márki-Zay Pétert szombaton iktatják be hivatalába, majd hétfőn lesz a hivatalos átadás-átvétel a hódmezővásárhelyi városházán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!