szerző:
hvg.hu

A Budapest és Bukarest közötti vasúti infrastruktúra alkalmatlan arra, hogy fejlesszék, újat kell építeni, ha gyorsvasutat akarnak. Akár 3000 milliárd forint is lehet a költség.

Hiába nagy az egyetértés a magyar és a román kormány között a Budapest–Kolozsvár–Bukarest-gyorsvasútról, nem tudni, hogy ki finanszírozná az építkezést – írta a Magyar Nemzet. A 850 kilométeres pályát becslések szerint tízmilliárd euróból, vagyis több, mint 3000 milliárd forintból lehetne felújítani. A rendkívül magas szám úgy jön ki: kilométerenként 10 millió euró lehet az óránként 250 kilométeres sebességre alkalmas pálya építési költsége sík terepen, hegyvidéken pedig akár 80-100 millió euróba is kerülhet egy kilométer. Szijjártó Péter korábban arról beszélt, hogy a magyar kormány egymilliárd forintot különített el a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Románia óriási lemaradásban van az infrastruktúrafejlesztés terén, a vasúton évente néhány kilométer sínpárt újítanak csak fel. Kelet-Magyarországon sem túl gyors minden vonat, de Bukarest és Nagyszeben között most óránként 61, Nagyszeben és Arad között pedig óránként 47 kilométert tesznek meg átlagosan. Ráadásul az elmúlt években csak nőtt a menetidő, a Bukarest–Arad-távolságot ma másfél órával hosszabb idő alatt teszik meg a vonatok, mint az 1970-es években.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!