szerző:
hvg.hu

Egy nap alatt fogadták el az erről szóló előterjesztést, az akadémiát a Pap-szigetre tennék.

A 6 milliárdos kosárlabda-csarnok után most egy többmilliárdos beruházás keretében vízilabda-akadémia jönne létre Szentendrén – írja az Mfor.hu.

Szentendre nemrég pályázati felhívást tett közzé a Pap-szigeten lévő egykori strand területének hasznosítására, amelyre egyedül a 2018. február 14-én 3 millió forint jegyzett tőkével megalapított KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. pályázott. Az önkormányzat a pályázatot érvényesnek találta és el is fogadta, a 3,8 milliárdos fejlesztésről végül március 8-án egy rendkívüli ülés keretén belül döntött a képviselő testület, bár az előterjesztést csak előző nap adták be. Az előterjesztés értelmében március 31-ig a szerződést is megköthetik.

A KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. a KÓPÉ Úszó, Vízilabda Sportegyesület tulajdonában van, amely a volt válogatott vízilabdázó Petőváry Zsolt és a volt olimpiai bajnok vízilabdázó, Kósz Zoltán vízilabda-egyesülete. A klub egyébként is a Dunakanyarban tevékenykedik, Leányfalun is oktatnak, itt is megpróbáltak vízilabda-akadémiát létrehozni, de azt Mfor.hu szerint Leányfalu végül kihátrált a projektből.

Most a telepítési tanulmányterv szerint a 15+5 évre a szentendrei önkormányzattól bérbe vett pap-szigeti területen két ütemben szeretnének kialakítani egy panorámás termál medencét (130 cm mély, két különböző hőfokú medence), gyermekmedencét és játszóteret, élménycsúszdát, homokos sportpályákat, kültéri termálmedencéket, tanmedencéket, rendezvényteret 4350 m2-en, 2850 m2 alapterületű fedett, nyitható uszodát termálmedencével, tanmedencével és versenymedencével, és egy 2250 m2 alapterületű sportközpontot sportkollégiummal.

A Társaság az Élhető Szentendréért szerint több kérdés is felmerül a beruházással kapcsolatban, amelyhez egyébként kormányzati döntésre és támogatásra is szükség van, de nem tisztázott, mi történik akkor, ha valami oknál fogva megszűnik a kormányzati támogatás. Emellett szerintük a Pap-szigetre vezető híd nem bírná el a beruházáshoz szükséges 40 tonnás teherautókat, nincs részletezve a beruházás II. üteme, nem derül ki, hogy mi lesz az ottani csónakház sorsa, és az sem, hogy például a városi úszásoktatásba beszáll-e majd az akadémia.

Ráadásul az önkormányzatnak alig valami haszna származna az ügyletből: a beruházás időtartama alatt mindössze havi 100 forint+áfa haszonbért fizet a kft., a beruházás végeztével pedig az aktivált könyv szerinti érték 1 százaléka lehet a bérleti díj, viszont ezt többek között a karbantartás, a biztosítási díj, árvíz-védelmi rendkívüli kiadások értékével csökkenteni lehet majd.

A szerződéstervezet szerint a projekt támogatásáról szóló kormányhatározatokat a kft. fogja majd megszerezni: az előkészítési támogatásról szólót 2018. december 31-ig, a megvalósítási támogatásról szólót pedig 2020. augusztus 31-ig. A beruházás végleges használatba vételi engedélye egyébként majd 2023. december 31-re lehet meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!