szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezer liter víz kell egy szelet előállításához.

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy a termék életciklusa során mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a levegőben. Az Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, mely megegyezik a 290 ezres lakosú Belfast éves karbon-kibocsátásával – írta a Food Research International szakfolyóiratban közzétett tanulmány alapján a Greenfo.

Nagy-Britannia a világ hatodik legnagyobb csokoládéfogyasztó országa, évente egy ember nyolc kilogramm csokit – kb. 157 darab Mars szeletet - fogyaszt. A kutatók szerint a csokoládéhoz szükséges alapanyagoknak - köztük a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak -, valamint a csomagolásnak van a legnagyobb környezeti hatása. Egyetlen szelet csoki előállításához ezer liter vízre van szükség. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező.

A Nemzetközi Kakaó Szervezet adatai szerint 2016-ban az éves kakaótermelés 4,25 millió tonna volt, a csokoládéforgalmazás elérte a több mint 101 milliárd dollárt, a globális fogyasztás 45 százaléka Európára jut.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!