szerző:
hvg.hu

Egy újabb uniós szégyenlista élén Magyarország.

A magyarok 74 százalékának nehézséget jelent, hogy fizessen az egészségügyi szolgáltatásokért – derül ki az Eurostat friss összesítéséből. Ennél rosszabb eredmény csak Görögországban született, ahol ez az arány 90 százalékos, miközben az EU-átlag kevesebb mint 29 százalék.

A 2016-os adatokat tartalmazó felmérésben feltett kérdés egyaránt vonatkozott az állami és a magánszolgáltatásokra, és a konzultációk, kezelések, receptre írt orvosságok és fogorvosi kezelések áraira. A statisztikai hivatal azt is figyelembe vette, hogy a költségeket később esetleg visszatéríti-e a beteg számára a biztosító – igaz, ebben az esetben is nehézséget jelenthet a számára az előfinanszírozás.

A skála másik végén a finnek, a britek, a németek, a dánok, a litvánok és a luxemburgiak állnak, ezekben az országokban a megkérdezettek legalább 80 százaléka gond nélkül fizeti az egészségügyi szolgáltatásokat. A görögöket és a magyarokat pedig a ciprusiak követik a lista másik végén.

(Eurostat)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!