Nem félünk eléggé
Az elmúlt években drámaian nőtt a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. A hazai cégek – különösen a kis- és középvállalkozások – kockázatérzékelése és felkészültsége azonban érdemben elmarad a helyzet által indokolt mértéktől.
Ez a kérdés foglakoztatja most a francia parlament fenntartható fejlődésért felelős bizottságát és a vendéglősöket tömörítő szakmai szervezetet.
A „doggy bag” ugyanis jelenleg Franciaországban sokkal kevésbé elterjedt, mint Nagy-Britanniában vagy Ázsiában és sok más európai országban. Magyar éttermek is javasolják, hogy szívesen becsomagolják a megmaradt ételt. Ezt a csomagot nevezik angolul „doggy bag-nek”, vagyis kutyás csomagnak. De Franciaországban a legendás éttermi kultúra és a csúcs gasztronómia őshazájában ez nem divat- írja a Le Figaro.
Idén márciusban a fenntartható fejlődésért felelős francia parlamenti bizottságban az élelmiszerpazarlás megfékezése érdekében született meg a javaslat, hogy tegyék kötelezővé a maradék becsomagolását Franciaországban. Az előterjesztő képviselő szerint az éttermekben ötször akkora a pazarlás, mint a háztartásokban és vendéglői adagonként 160 gramm még fogyasztható élelmiszer megy veszendőbe, vagyis minden felszolgált adagból egy eurónyi kaja kerül a kukába.
Persze a „doggy bag”-gel kapcsolatban vannak reális kérdések. Például: csomagolható-e a gyorsan romlandó majonéz vagy csokikrém. Ezt a törvényjavaslat alkotói sem preferálják. De azt mondják: áttörhető egy lélektani határ, ha a csomagot nem doggy bag-nek, hanem „gourmet bag”-nek, tehát inkább „ínyenccsomagnak” nevezik.
Az élelmiszerpazarlás ellen kampányoló francia zöldek szerint évente 16 milliárd eurónyi élelmiszer megy pocsékba a termőföldtől, az állattenyésztő telepektől a szupermarketeken, az éttermeken át a háztartásokig. Ezt a pazarlást meg kell állítani. A francia vendéglátósokk szövetsége azt mondja, eddig is sokat tettek a pocsékolás megfékezésére, de a kötelező doggy bag újabb fölösleges terhet rakna az egyébként is gondokkal küzdő vendéglátóiparra.
A gondokról csak annyit, hogy amikor jó 10 éve az éttermi áfa Franciaországban a felére csökkent, érdekes módon ez az adómérséklés a vendéglői árakban nem tükröződött. Sőt, folyamatos az árak emelkedése, mert Franciaországban újra felszálló ágban van a turizmus és a Nyugat végső válságát valahogy nem érzékelő hazai fogyasztók is egyre szívesebben járnak vendéglőkbe.
Az elmúlt években drámaian nőtt a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. A hazai cégek – különösen a kis- és középvállalkozások – kockázatérzékelése és felkészültsége azonban érdemben elmarad a helyzet által indokolt mértéktől.
A vállalkozások számára egyre vonzóbb lehetőség saját célra villamos energiát termelni, különösen a napenergia hasznosítása révén.
A forint jelentős árfolyamingadozása érdemben megnehezíti az olyan beruházások finanszírozását, amelyek importhányadot tartalmaznak.
Egyelőre nem világos, milyen ellencsapásra lehet képes Irán, ugyanakkor Donald Trump táborában is többen úgy látják, hogy Amerikának nem lett volna szabad belekeverednie ebbe a háborúba.
Többféle nézetben is rá lehet nézni az éppen közlekedő vonatokra.
A nemzetközileg elismert kutató 91 éves volt.
Érdemes lesz minél gyakrabban hidratálni és kerülni a tűző napot a déli órákban.