Itt az új MNB-program: jön a minősített vállalati hitel
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
Ez a kérdés foglakoztatja most a francia parlament fenntartható fejlődésért felelős bizottságát és a vendéglősöket tömörítő szakmai szervezetet.
A „doggy bag” ugyanis jelenleg Franciaországban sokkal kevésbé elterjedt, mint Nagy-Britanniában vagy Ázsiában és sok más európai országban. Magyar éttermek is javasolják, hogy szívesen becsomagolják a megmaradt ételt. Ezt a csomagot nevezik angolul „doggy bag-nek”, vagyis kutyás csomagnak. De Franciaországban a legendás éttermi kultúra és a csúcs gasztronómia őshazájában ez nem divat- írja a Le Figaro.
Idén márciusban a fenntartható fejlődésért felelős francia parlamenti bizottságban az élelmiszerpazarlás megfékezése érdekében született meg a javaslat, hogy tegyék kötelezővé a maradék becsomagolását Franciaországban. Az előterjesztő képviselő szerint az éttermekben ötször akkora a pazarlás, mint a háztartásokban és vendéglői adagonként 160 gramm még fogyasztható élelmiszer megy veszendőbe, vagyis minden felszolgált adagból egy eurónyi kaja kerül a kukába.
Persze a „doggy bag”-gel kapcsolatban vannak reális kérdések. Például: csomagolható-e a gyorsan romlandó majonéz vagy csokikrém. Ezt a törvényjavaslat alkotói sem preferálják. De azt mondják: áttörhető egy lélektani határ, ha a csomagot nem doggy bag-nek, hanem „gourmet bag”-nek, tehát inkább „ínyenccsomagnak” nevezik.
Az élelmiszerpazarlás ellen kampányoló francia zöldek szerint évente 16 milliárd eurónyi élelmiszer megy pocsékba a termőföldtől, az állattenyésztő telepektől a szupermarketeken, az éttermeken át a háztartásokig. Ezt a pazarlást meg kell állítani. A francia vendéglátósokk szövetsége azt mondja, eddig is sokat tettek a pocsékolás megfékezésére, de a kötelező doggy bag újabb fölösleges terhet rakna az egyébként is gondokkal küzdő vendéglátóiparra.
A gondokról csak annyit, hogy amikor jó 10 éve az éttermi áfa Franciaországban a felére csökkent, érdekes módon ez az adómérséklés a vendéglői árakban nem tükröződött. Sőt, folyamatos az árak emelkedése, mert Franciaországban újra felszálló ágban van a turizmus és a Nyugat végső válságát valahogy nem érzékelő hazai fogyasztók is egyre szívesebben járnak vendéglőkbe.
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
Kedvező lehetőség a likviditás javítására feldolgozóipari vállalatok számára.
Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.
Már párszáz milliós hitelnagyság esetén is – akár több tízmillió forinttal – többe kerülhet cégünknek, ha csupán a kamatszint alapján döntünk.