szerző:
hvg.hu

A volt BKK-vezér szerint a Fővárosi Önkormányzat nem képviseli az utasok érdekeit, csak a taxislobbit szolgálja ki az áremeléssel.

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, amely szerint júliustól drágulna a taxizás Budapesten: az alapdíj 450 forintról 700-ra nőne, a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója a Facebookon fejtette ki a gondolatait a javaslatról, ahol azt írta, nem ért egyet az áremeléssel, mert a Fővárosi Önkormányzatnak hatósági ármegállapítóként az utasok érdekeit is figyelembe kell vennie,

nem múlhat kizárólag a taxisokon, az ő kezdeményezésükön a tarifa emelése, ha azt egy fővárosi jogszabály és nem a piac határozza meg. Amikor az árakról tárgyalnak a taxisok érdekképviseletei a Fővárossal, akkor ott a Főváros dolga lenne az utasok képviselete.

Vitézy emellett hiányolja azt, hogy a csaló hiénákkal, a szabálytalanságokkal szemben továbbra sem lépnek fel, és nincs megfelelő erejű ellenőrzés, hatósági fellépés, valamint szerinte továbbra is kevés a taxi Budapesten csúcsidőben, mert nincs közös fővárosi taxiapplikáció és diszpécserszolgálat, a szabályok pedig a részmunkaidős, csúcsidei terhelést segítő taxizást nem ösztönzik, és hiányzik az Uber-által elterjesztett modellnek a taxiszabályozáson belüli, legalizált formája.

"A valódi problémák megoldása nélkül az áremelés nem közlekedéspolitikailag értelmezhető lépés, csak egy szűk taxislobbi kiszolgálását jelenti az utasaik kárára" – írta Vitézy.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!