szerző:
hvg.hu

Franciaországban az előző szocialista kormány költségvetési minisztere, Jérome Cahuzac ügyében most hirdették ki a másodfokú ítéletet.

Hatalmas politikai botrány után az első bírósági menetben, 2016-ban három évet kapott Cahuzac, aki a volt kormányban a költségvetés felügyelete mellett a korrupció elleni harcot is vezényelte. Ehhez képest illegális jövedelmeit szingapúri és svájci bankszámlákra mentette, így adómentessé tette. És amikor először gyanúba keveredett, a parlamentben mindent letagadott. Később azonban bűnössége bebizonyosodott. Az első fokú ítéletet az ügyvédi csapat megfellebbezte, és most született meg a párizsi fellebbviteli testület döntése. Két év letöltendőt és két év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, továbbá 350 ezer eurós pénzbüntetést.

 A határozatot a volt miniszter ügyvédei afféle győzelemként értelmezték. Mert mostantól az ítéletek konkrét végrehajtását meghatározó bíró kezében van Cahuzac sorsa. Ha ugyanis a letöltendő börtön csak két év, elképzelhető az alternatív büntetés. Sőt, a nouvelobs.com-nak nyilatkozó jogi szakértő szerint Cahuzac szinte biztosan megússza börtönt. Vélhetően házi őrizetre módosul az ítélet, mert nem visszaesőről van szó, és a 65 éves volt miniszter nem veszélyezteti a közbiztonságot. Valószínűleg kap a bokájára egy elektronikus nyomkövetőt, és bizonyos időszakokban, előzetes egyeztetés alapján, akár egy vendéglőbe is elmehet. Végül is tehát a kínos dutyit, ahol az élet szinte elviselhetetlen, megússza. De a szégyent, a bűnösség kimondását megkapta.

Nem ő az első a francia elitből, aki korrupció miatt bíróság előtt végezte. Voltak kevésbé szerencsés elődei. Még a kilencvenes években Alain Carignon, Grenoble polgármestere, aki akár elnökjelöltté is válhatott volna, hatalmas pénzlenyúlási botrányba keveredett a nagyváros vízrendszerét működtető vállalattal. Elítélték, és börtönben kellett töltenie két évet, hogy aztán végleg eltűnjön a süllyesztőben. De ült börtönben a kalandos életű, egykor az Adidast is vezénylő vállalkozó, Bernard Tapie is, aki például foci klub elnökeként bundázott is. Aztán rövid ideig a szocialista Mitterrand elnök kormányának is a tagja volt, városfejlesztési miniszterként. De végül neki is le kellett húznia egy évet a sitten – nem a foci bundáért, hanem adócsalásért.

A hetvenes-nyolcvanas évek Franciaországában a politikai elit korrupciós stiklijei ugyanúgy az élet természetes részét képezték, mint manapság a Balkánon, Oroszországban vagy Közép-Kelet Európa bizonyos országaiban. A mai Franciaországban viszont a korrupciót nem csak a közvélemény utasítja el, hanem a bíróságok is büntetik, legyen a vádlott akár egy volt miniszter. Persze azért egy adócsaláson lebukott exkormánytag még mindig kicsit kedvezőbb ítéletre számíthat, mint egy közönséges pitiáner bűnöző. Ezt illusztrálja Cazuhac este is, aki végül házi őrizetbe kerül és nem a börtönbe, mint a pitiáner adócsalók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Üldögél a nő, amikor két majom az ölébe toppan és szexelni kezd (videó)

Üldögél a nő, amikor két majom az ölébe toppan és szexelni kezd (videó)

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó

Vaddisznó ment be egy salgótarjáni pizzériába – videó

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?