szerző:
Szabó Yvette

Az Eximbanknak ki kell adnia azokat az iratokat, amelyekből kiderülhet, milyen elvek alapján hozta meg befektetési döntéseit a Rogán Antal köreihez tartozó, állami forrásokat felhasználó alapkezelő.

A Fővárosi Törvényszék első fokon a szocialista képviselőnek, Tóth Bertalannak adott igazat: közérdekű adatokat tartalmaznak az Exim Növekedési Magántőke Alap negyedéves jelentései. Így az állami Eximbanknak ki kell adnia a 2016-ra vonatkozó dokumentumokat. 

Az Exim Növekedési és az Exim Exportösztönző Magántőke Alapot két évvel ezelőtt hozta létre a bank 6 és 10 milliárd forinttal. Az alap kezelését, valamint a befektetési döntéseket a GB&Partners Kockázati Tőkealap-kezelőre bízta, amelyet négy jelentkező közül pályázaton választott ki.

Habár a tenderen komoly versenytársak indultak, így például az OTP kockázatitőke-alapkezelője, és eredeti ajánlatában a GB&Parners rosszabb feltételeket kínált, mint a többiek, végül mégis a GB nyerte el az alapkezelést és az azzal járó kezelési díjbevételt. 

A GB&Partners név Gubicza Ágoston és Boris Mihály vezetéknevének kezdőbetűjéből adódik, ők a cég tulajdonosai, és mindketten a Fidesz és az Orbán-kormány meghatározó személyiségéhez, Rogán Antalhoz kötődnek. Gubicza Ágoston élettársa Rogán első felesége, ő neveli Rogán első házasságából született gyermekét. Boris Mihály pedig ugyanabban a lakóparkban, a Pasa Parkban lakik, mint Rogán. Ráadásul a megbízó Eximbank vezetőségében is Rogán korábbi, belvárosi alpolgármestere, Puskás András ül. 

Az ellenzéki politikus 2017 augusztusában kérte ki a Növekedési Magántőke Alap alapkezelési szabályzatát, valamint a tőkealap 2016-ra vonatkozó negyedéves és éves jelentéseit, ám az Eximbank csak részlegesen tett eleget a kérésnek, a lényeges adatok kiadását megtagadta. A bank a visszatartott információkat üzleti titoknak minősítette. 

A Fővárosi Törvényszék azonban nem értett egyet az Eximbankkal. Az első fokú ítélet egyértelművé tette, hogy az Eximbank – miután a külgazdasági minisztérium közfeladatainak megvalósítására hozták létre – maga is közfeladatot lát el, ezért az általa kezelt adatok is közérdekűnek minősülnek.

A megállapításnak azért is nagy jelentősége van, mert az Eximbank az elmúlt években több tízmilliárd forint hitellel finanszírozott olyan befektetéseket, amelyek a kormányhoz közel álló milliárdosokhoz kötődnek. Ilyen volt például Andy Vajna TV2-vásárlása, Tiborcz István belvárosi ingatlanszerzése vagy a Mészáros Lőrinc által részben megszerzett tiszapüspöki izocukorgyár megvalósítása..

A bíróság azt az érvelést is elutasította, hogy a kért adatok üzleti titoknak minősülnének, hiszen tartalmuk és részletességük ismerete nem veszélyeztet semmilyen gazdasági érdeket – állapította meg a törvényszék. Az Eximbanknak két héten belül ki kell adnia a tőkealap jelentéseit, hacsak a bank meg nem fellebbezi az első fokú ítéletet.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”