szerző:
hvg.hu

A katolikus egyház feje időzített bombaként írta le a pénzügyi derivatívákat, vagyis azokat a befektetési ügyleteket, amelyek értékét más értékpapírok, mögöttes termékek árfolyama határozzák meg.

A pénzügyi derivatívákat Warren Buffett korábban pénzügyi tömegpusztító fegyvereknek nevezte, Ferenc pápa nemrég megjelent közleményében pedig azt mondta, ezek nem mások, mint ketyegő időzített bombák, írja a Bloomberg alapján a Napi.hu.

A Vatikán közleménye szerint Ferenc pápa komoly kritikával illette a jelenlegi globális pénzügyi rendszert, benne a derivatívákat, ezen belül pedig credit-default swapeket (aCDS egy adott kötvény visszafizetési kockázata ellen védő biztosítások, ezek különösen nagy szerepet játszottak a 2008-as válság elmélyülésében), ez utóbbiakat az egyházfő különösen elítélendőnek tartja.

Pápa ritkán szólal meg ilyen témában, ugyanakkor összhangban van Ferenc pápa világnézetével, amely meglehetősen szkeptikusan áll hozzá a szerinte zabolátlan globális kapitalizmushoz, írja a lap. A CDS piaca, teszik hozzá, a 2007-ben elindult válság idején olyan mértékű volt, mint az egész világ együttes GDP-je. Egy ilyen termék korlátok nélküli, ilyen mértékű elterjedése bátorította a pénzügyi kockázatvállalást és a spekulációt arra, hogy más szereplők csődbe menjenek (a CDS akkor fizet, ha a kötvény tulajdonosa becsődöl). Ez pedig etikai szempontból teljesen elfogadhatatlan – áll a vatikáni közleményben.

Úgy folytatják, hogy a derivatív piacoknak vannak olyan szegmensei, olyan termékei, amelyekkel kapcsolatban komoly etikai kételyek merülnek fel. Ezekkel a termékekkel a kereskedés sokszor olyan úgynevezett piacokon folyik, amelyek nem szabályoznak megfelelően, sőt a kereskedésben a csalás is jelen van, s ugyanakkor ez fontos, annak számára létfontosságú forrásokat von el az igazi gazdaságtól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat