Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy átlagos brit esküvő százszorosát költheti el a királyi család Harry és Meghan Markle szombati ceremóniájára. A Bridebook, a szigetország legnépszerűbb esküvőtervező alkalmazása 17 ezer esküvő adatainak elemzésével és a luxus esküvői szolgáltatók árai alapján kalkulálta a csillagászati összeget, és pontosan le is bontotta, miből áll össze.

Az eseményt a templomi szertartáson és az azt követő ebéden 800 ember követi, az esti fogadásra pedig 600-an hivatalosak. A windsori kastélyba még 2640 alattvalót is meghívott a pár, hogy velük együtt ünnepeljenek. Az alkalmazás kalkulációja szerint 2 millió fontba (728 millió forintba) kerül majd a teljes felhajtás – ha viszont a biztosítást is hozzávesszük, már 32 millióra (11,6 milliárd forintra - kb. ennyire becsüli a hazai kormányzat azt a kárt, amely Magyarországot az afrikai sertéspestis miatt érheti) rúghat a számla.

Az ördög a részletekben van

175 font a Szent György kápolnában egy esküvő díja, ezt a hercegi párnak is ki kell fizetnie. A helyszínen sokat nem kellett gondolkozniuk, hiszen a királyi család rendelkezik épp elég hellyel.

©

Esküvői sátorral azonban nem, ha pedig egy olyan, leginkább üvegcsarnokra emlékeztető helyszínt raknak össze, amilyen Katalin hercegnő húgának, Pippa Middletonnak az esküvőjén volt, mindjárt 300 ezer fontos számlával indul a szervezés. A luxussátorhoz luxusvécé dukál, ami további 35 ezer fonttal nyomja meg a költségeket – a kastélyparkba meghívott ezrek kedvéért további 20 ezerért állíthatnak fel mobiltoaletteket.

Majdnem 300 ezret számolt a Bridebook a vendéglátásra is. Abból indult ki, hogy a luxuscateringet biztosító cégek vendégenként legalább száz fontot számolnak az ebédre és 300 fontot a vacsorára. Emellett a pár által meghívott 2640 ember egy csésze teát és harapnivalót is kap, ha ezt tíz fontból megoldják, az is 26 ezer font. Összesen: 286 ezer font

Harry herceg és Meghan Markle lakodalmára készülve dolgozik Mark Flanagan főszakács a királyi konyhán 2018. május 10-én
©

Nem ezen spórolnak

A Lidlben már 6 fontért is lehet ugyan pezsgőt kapni a koccintáshoz, a királyi család kedvenc itala azonban 80 fontot kóstál. A Bridebook úgy számolt, hogy 1700 palack champagne és legalább 650 palack bor fogyhat a nap során, ez a bulin kínált töményekkel és koktélokkal együtt 193 ezer fontba kerülhet. A jó hír: amíg az örömapa, Károly herceg kedvenc whiskyje, a 15 éves Laphroaig és a menyasszony által kedvelt bor, a Tignanello ára is elég borsos, az ifjú férj itala, a vodka-Redbull egész baráti áron előállítható.

A legmegrázóbb tétel a menyasszonyi ruha lehet. A Bridebook szerint Meghan Markle 300 ezer fontot költhet, és az általuk megkérdezett tervezők legtöbbje szerint Alexander McQueen divatháza tervezheti a ruhát. A londoni bukmékereknél az utolsó pillanatban a Ralph & Russo ausztrál terveződuó a befutó – ők tervezték az eljegyzési ruhát is. A smink és a haj további tízezer font lehet.

A koszorúslányok (egyikük Vilmosék lánya, Charlotte lesz) ruhája ehhez képest aprópénz, fejenként ezer font, a virászirmokat szétszóró gyerekek ruháival együtt is 7000 fontból kijöhet a szabószámla. 8000 fontból jön ki a vőlegény viselete is – itt nincs nagy titok, Harry jó eséllyel a katonai díszegyenruhában járul az oltár elé, mielőtt szmokingra vált.

A virágok 110 ezer fontba kerülhetnek. Ebből a sátor feldíszítése önmagában 70 ezer font, a templomot pedig 40 ezerért dekorálhatja valamelyik brit sztárvirágárus. Szakértők szerint a bazsarózsa uralhatja majd a virágkölteményeket, és fehér-zöld dekorációt tippelnek. Ez azonban nem minden: a díszítés és az esemény lebonyolítása további 130 ezer fontba kerülhet.

A virágokhoz képest elenyésző összeget költenek a nagy nap megörökítésére. A fotózás és a filmezés 17 ezer fontba kerülhet, legalábbis a luxuesküvők fotózására szakosodott cégek árszabása szerint. Ezek a társaságok számos fotóssal és operatőrrel vonulnak fel, és hogy semmiről ne maradjanak le (a többi száz fotós miatt), drónokat is bevetnek.

A luxusesküvőkön felszolgált torták ára 4000 fonttól indul, és a szakértők szerint itt legalább nyolcra lesz szükség, hogy mindenkinek jusson a bodzás citromtortából. Szóval 50 ezer font alatt aligha ússzák meg, annak ellenére, hogy a tortakészítőt jól ismeri a menyasszony: Claire Ptak kaliforniai cukrásszal The Tig című életmódblogjába is készített interjút.

A meghívókat a Barnard és Westwood készítette. A cégnél egy 200-as csomag 10 ezer fontba kerül – itt pedig 4000 meghívót kellett szétküldeni. Ez 200 ezer fontot jelenthet, ha nem kaptak diszkontot a királyi család tagjai. A vendégeknek szánt apró ajándékok pedig 3000 fontba kerülhetnek.

Mulatási és biztonsági költségek

A Bridebook 300 ezer fontra teszi az esküvőn vagy a lakodalomban fellépők gázsiját, ám a számla végösszegét nyilván befolyásolja, ki is énekel majd. A legfrissebb hírek szerint Elton Johnra számíthat a vendégsereg – az énekes 1997-ben, Diana hercegnő temetésén is emlékezetes előadást tartott. Elton John a privát eseményeken dalonként 80 ezer fontot kér.

©

A bulin a légierő zenekara húzhatja a talpalávalót, minden bizonnyal lesz tűzijáték is, ez és a vendégek szórakoztatására kitalált többi móka 55 ezer fontot vihet el.

90 ezer fontért készíthetik el a harsonákat, amelyekkel a hadsereg zenekara a fanfárokat zengi majd. A gyűrűk árát 60 ezer fontra teszik. A királyi család 1923 óta ugyanannál a walesi ékszerésznél készítteti az eljegyzési gyűrűt, úgy tippelik, hogy Meghan ujjára is Wartskinál készül az ékszer. Az kérdés, hogy Harry visel-e majd gyűrűt.

A legnagyobb tétel azonban a biztonság: erre legalább 30 millió fontot költhet a királyi család – legalábbis ennyibe került Vilmos és Katalin 2011-es esküvőjének a biztosítása.

Rendőrök a Windsori kastély közelében 2018. május 18-án
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
V.É. Élet+Stílus

Minek ez a nagy felhajtás egy esküvő körül?

Egy sok szempontból értelmetlen és anakronisztikus intézmény puccos ünnepe tartja lázban a fél világot. Mit kell tudni Harry herceg és Meghan Markle esküvőjéről? És főleg miért érdemes beleszédülni az esküvői forgatagba?

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

800 millió eurós bírságot kapott az Audi

800 millió eurós bírságot kapott az Audi

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?