szerző:
hvg.hu

Négy tárcától nem kapott adatokat a Népszava. A többitől érkezett számokból az derül ki, hogy 2017-ben nem a külügyminisztériumban költötték a legtöbbet utazásra.

A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem árulta el a Népszava közérdekű adatigénylésére, hogy hol, mennyiért volt hivatalos úton külföldön Orbán Viktor kormányfő 2017-ben. A lap kérdéseit mindkét helyről azzal utasították el, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik – derül ki a hétfői számból.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium kivételével a többi tárca elküldte a külföldi hivatalos utak 2017-re vonatkozó adatait. Ezekből kiderült, hogy nem a Külgazdasági- és Külügyminisztérium költötte a legtöbbet utazásra, hanem az akkor még létező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A különbség sem elhanyagolható, hiszen míg a külügy ezen a címen 143 millió forintot költött el, addig az NFM 246 milliót. Az Igazságügyi Minisztériumban is számos feladat adódhatott külföldön, a harmadik legtöbbet, 125 millió forintot Trócsányi László miniszter tárcájánál költöttek ugyanis utazásra.

A legkevesebbet a Belügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodánál mentek külföldre, a két tárcánál tavaly mindössze 4 millió forintot költöttek erre az adatok szerint.

A legtöbbet más országban tartózkodó miniszterek sorrendjét értelemszerűen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti, aki az év felét külföldön töltötte, ez pedig összesen 73 millió forintba került. Trócsányi László és Balog Zoltán több mint 70 napot volt Magyarországon kívül, munkaútjaik pedig összesen 14 millió forintba kerültek az adófizetőknek. Seszták Miklós tavaly 46 napot volt külföldön, ennek költségeire 12 millió ment el.

Lázár János, aki egyebek mellett az uniós pénzek lehívásáért is felelős Miniszterelnökséget vezette, mindössze öt napot volt hivatalos külföldi úton, 280 ezer forintért. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nála is kevesebbet, csak két napot volt más országban, míg Rogán Antal mindössze másfél napot töltött Berlinben, 380 ezer forintért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat