szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április helyett csak novemberben kell, hogy elkészüljön a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványának (PADA) a Várban lévő, Csónak utcai villája.

A Zoom azt írja, az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből derül ki, hogy módosították az építésre kötött szerződést. A villát a Magyar Építő Zrt. építi, 4,5 milliárd forintért. Az indoklásban hosszan sorolják, miért is csúszik több hónapot a PADA villája:

  • „A Fővárosi Vízművek – belső szabályozásának előre nem látható változása következtében – nem adott ki az épület kivitelezési munkáihoz ideiglenes vizet, a korábbi gyakorlattól eltérően nem lehetett tűzcsapról időszakos vízkiállást kialakítani. Ki kellett alakítani az épület végleges vízbeállását, ami a szomszédos telken áthaladó vízbekötés nyomvonala miatt több hónapos késedelmet okozott.”
  • „A szerződés aláírását megelőző előzetes egyeztetés ellenére a szomszédos telek területhasználatát (felvonulási terület) nem lehetett biztosítani a telek tulajdonjogával kapcsolatban indult peres eljárás miatt.”
  • „A tervezési feladatok teljesítése során előre nem látható bonyolult összefüggések kerültek feltárásra, amelyek a megrendelői adatszolgáltatás módosítási igényeinek megfelelő áttervezés mértékével lényegesen megnövelte a tervezési folyamat időtartamát. Nevezetesen a már részlegesen elkészült elektromos és épületgépészeti rendszerekre ráillesztett új konyhatechnológiai koncepció olyan összefüggések sorát tárta fel, amely az egyes szakágak folyamatos tervezését, a tervezett rész kapcsolódásának ellenőrzését az elkészült részekkel, majd azok megfelelősége esetén más szakági tervek kivitelezhetőségének vizsgálatát követelte meg.”
  • „A bontási (szerkezetépítési) tervezési, illetve kivitelezési munkák során a meglévő tartószerkezettel kapcsolatban olyan műszaki rejtett hibákra, illetve eltérésekre derült fény, amelyek nem voltak előre láthatók, és a tervezési munkák, továbbá a kivitelezési munkák ütemezését is felborította, például a Bástya-teremben található pillérek alapozása nem a rendelkezésre álló információk szerinti pozícióban és kivitelben készült korábban, ami a színpadi süllyeszték tartószerkezeti és gépészeti befúvás rendszerének újratervezését igényelte.”
  • A PADA részéről „új igényként fogalmazódott meg egy új bejárat kialakításának igénye, melynek mind tervezési, mind kivitelezési része pótmunka tárgyát képezi. A bejárat megvalósításához a Csónak utcai passzázs lépcsőjét teljes mértékben el kell bontani és déli irányba elhúzva újraépíteni, melynek szükséges velejárója a meglévő lépcső alatt húzódó közművek (távhő, gyengeáramú és 0,4 KV-os kábelek, stb.) kiváltása, áthelyezése. Ezen munkák tervezési, engedélyezési és kivitelezési ideje az előzetes feltárás alapján mintegy 6 hónapot vesz még igénybe.”

A PADA a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, kuratóriumának elnöke Matolcsy György jegybankelnök, az alapítvány igazgatója Szemerey Gabriella, Matolcsy unokatestvérének felesége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból