szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három cégből több mint négymilliárd forint osztalékot szerzett a felcsúti család.

Mérlegen a NER
Az igazság napja május 31-e, amikor a cégek közzétették éves beszámolóikat. Ekkor derült ki az is, mennyit fialt a kormányközeli vállalkozóknak 2017-ben Orbán Viktor, Lázár János vagy Rogán Antal barátsága.
Friss cikkek a témában

Nagy köszönetet mondhat az Európai Uniónak Mészáros Lőrinc és üzleti köre: az üzletember építőipari cégei ugyanis szárnyaltak tavaly – derül ki a közzétett éves beszámolókból. A szárnyalás oka pedig jobbára az, hogy 2017 volt az az év, amikor igazán felpörgette a kormány az uniós források szétosztását, ennek megfelelően a volt felcsúti polgármester cégei is az előző évinél jóval magasabb bevételt értek el – derül ki a közzétett éves beszámolókból.

Több mint duplájára nőtt a bevétele Mészáros Lőrinc egyik építőipari cégének, a főleg vasúti fejlesztésekben érdekelt R-Kordnak. A cég 17 milliárd forintról 36,4 milliárd forintos nettó bevételt ért el, ebből 7,5 milliárd forintos profitra tett szert – a tavalyi 3,6 milliárd után. Ezt teljes egészében a cég eredménytartalékába helyezik.

Az R-Kord tavaly olyan megbízásokat nyert el, mint a Budapest–Esztergom-vasútvonal (néhány éven belül második) felújítása, vagy a Püspökladány–Debrecen közötti vasútvonal rekonstrukciója.

Szárnyalt közben a cégcsoport legismertebb építőipari tagja, a Mészáros és Mészáros Kft. is. A társaság 9,2 milliárdról tudta megduplázni árbevételét, a 19,8 milliárdból a 3,7 milliárd forintos profitot sikerült elérni. Ezt pedig teljes egészében kifizetik osztalékként, amit azzal indokol a taggyűlés – a Mészáros házaspár és Halmi Tamás, a cég ügyvezetője –, hogy a kifizetés nem veszélyezteti sem a társaság fizetőképességét, sem a hitelezők érdekeinek érvényesítését.

A család magasépítő cége, a Fejér B.Á.L. Kft. is jó évet zárt: a 2015-ben alapított cég egy évvel később már 3,23 milliárd, tavaly pedig 10 milliárdot is meghaladó árbevételre tett szert. A profit pedig eközben 319 millióról 798 millió forintra nőtt – ebből 750 millió lett az osztalék.

A jövő pedig még fényesebbnek ígérkezik, hiszen az uniós projektek lezárásáig még jöhet bevétel a projektekből. Az Átlátszó számításai szerint ugyanis az elmúlt években megbízásai több mint 80 százalékát uniós támogatásokból fizette ki az állam.

És az is kiderült, hogy tavaly Mészáros Lőrinc érdekköre szerezte meg az uniós támogatások egytizedét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Gazdaságos környezetvédelem: így is lehet!

Az MTK ultrák Mészárosnak üzentek Felcsúton, a hangosbemondó szólt rájuk

Az MTK ultrák Mészárosnak üzentek Felcsúton, a hangosbemondó szólt rájuk

Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék

Az én hetem: Lackfi János hőse nem akar úgy járni, mint Borsodban az ellenzék