szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2015 júniusában bevezetett tőkekorlátozásokon most ismét enyhítettek, és szeptemberben lehet, hogy az összeset eltörlik, ha a görög gazdaság helyzete megengedi ezt.

A görög kormány tovább enyhít a három éve elrendelt tőkekorlátozásokon.

Az AMNA görög hírügynökség csütörtökön közölte, hogy a lakosság a jövőben havi 5000 eurót vehet ki számláiról az eddigi 1800 helyett. A külföldre utazó görögök 3 ezer eurót vihetnek ki az országból a mostani 2300 euró helyett. A külföldi átutalások összege 4 ezer euróra nő a magánszemélyek esetében, a jogi személyeknél 20 ezer euróról 40 ezer euróra változik a korlátozás.

Az intézkedések az után lépnek életbe, hogy az erről szóló döntések megjelentek a kormányközlönyben.

A tőkekorlátozást 2015. június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett.

2014 novembere és 2015 júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök, attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből.

A tőkekorlátozások segítettek megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek, lefékezte például a gazdaságot, a hazai össztermék (GDP) zsugorodni kezdett.

A tőkekorlátozásokat idén szeptemberben oldhatják fel teljesen a görög kormány tavaly szeptemberi bejelentése szerint. A pénzügyminisztérium azonban jelezte, hogy ezt csak az után lépik meg, ha sikerül megteremteni a pénzügyi és makrogazdasági stabilitást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!