szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átvevőhelyek lassan bezárnak. Pár éven belül bedőlhet az ágazat, hiába a milliárdos állami hitel egy új szereplőnek.

"Az idei katasztrofálisan rossz év. Máskor ilyenkor 2000 tonna csiga össze szokott gyűlni, idén alig néhány tonnát adtak le" - mondta el Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke a Napi.hu-nak. Az ok az, hogy egyszerűen nincs már, aki csigát gyűjtsön.

 A két éve hatályos új törvényekben ugyan egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, csökkentek az adminisztrációs terhek és az gyűjtésre kirótt adó - de már nincs, aki szüreteljen.

"Elment a kedvük. Rengeteg molesztálást kaptak a rendőröktől korábban, amíg nem volt meg az új törvény"  Összesen 2000 tonna volt az engedélyezett gyűjtési mennyiség az országban, azt pedig kvótarendszerben osztották szét az április 1. és június 15. közötti időszakra. Pacs azt is elmondta, hogy ha nem jön óriási fordulat, egy-két éven belül vége lehet a hazai éticsiga-ágazatnak. De már az idei év is olyan, mintha nem működnének. "Elvileg nagyjából 350 átvevőhely működik az országban, de alig néhány üzemel ténylegesen" - mondta el Napi.hu-nak a szakember.

Tavaly ősszel jelentek meg hírek arról, hogy a francia Bourgogne Gastronomie cég 4,6 milliárd forintnyi eximbankos állami hitelből csigafeldolgozót nyit Kisvárdán. Maga Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter beszélt arról, hogy nagy lehetőségek vannak a magyar éticsiga-szektorban - ez alapján érthető is volt, hogy a 2018 nyarára elkészülő üzemben 300 munkahelyet teremtettek volna.

Az éticsiga gyűjtéséből nehéz meggazdagodni. A szezon rövid, az átvételi ár 100-150 forint között mozog. De nem is mindegyik állat felel meg az előírásoknak: csak 30 milliméter vagy annál nagyobb házátmérőjű éticsiga vehető át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek