szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A pénzügyminisztérium Washingtonban közölte, meghosszabbítják a határidőt Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha számára, hogy rendezze ügyeit, és továbbra is üzletelhessen az Egyesült Államokban.

Június ötödikén járt volna le az eredetileg szabott határidő, amely után amerikai cégek nem léphettek volna semmilyen üzleti kapcsolatra Oleg Gyeripaszkával. Putyin egyik kedvenc oligarchája szerepel ugyanis azon a feketelistán, melyet az amerikai hatóságok állítottak össze amiatt, mert Moszkva megpróbált beavatkozni az amerikai választásokba 2016-ban. Gyeripaszka olyan cégeket pénzelt, melyek Trump kampányát erősítették és gyengítették az ellenfelet, Hillary Clintont. A vesztes részben az oroszokat okolta a vereségért. Így került a feketelistára Oleg Gyeripaszka, Oroszország egyik leggazdagabb embere, aki EN+ cégen keresztül az ellenőrzése alatt tartja a Ruszalt, mely a világ második alumíniumtermelője. Olcsó orosz alumíniumra az amerikai nagyiparnak szüksége van – figyelmeztették republikánus támogatói Trumpot, aki különben még 10%-os büntetővámot is kivetett az alumínium importjára. Kivételek persze mindig vannak.

Először a Ruszal orosz óriásnak adtak határidő-módosítást októberig, most pedig az EN+ - nak, vagyis Oleg Gyeripaszka megúszhatja a szankciókat, ha úgy alakulnak a dolgok. De mégis mit vár el az amerikai pénzügyminisztérium az orosz oligarchától? Azt, hogy csökkentse részesedését 50% alá az EN+ cégnél, és ezen kívül szervezze át a vezetést: legyen benne több külföldi! Minderre október 23-ig adtak határidőt Oleg Gyeripaszka-nak. Aki már meg is bízta a jónevű Rotschild bankházat a fontos művelettel – számol be róla a Kreml házi portálja, az Rt.com. Megírja azt is, hogy Gyeripaszka megvált néhány régi bizalmas barátjától, akik a vezetés kulcsfigurái voltak. Helyettük majd külföldiek jönnek.

Az oroszoknak ebben már komoly gyakorlatuk van: a leghíresebb Gerhard Schröder exkancellár, aki ma a Rosznyeft igazgatótanácsának elnöke és a Nord Stream 2 orosz-német földgázvezeték első számú lobbistája. Amerika ellenzi a vezetéket, és lehet, hogy emiatt újabb szankciók jönnek. Legalábbis az Rt.com így értesült. Schröder német exkancellár azért nem tűnik túlságosan nyugtalannak: Merkel nemrég találkozott Szocsiban Putyin elnökkel, akivel oroszul beszélgettek. Putyin pedig kedden Bécsben vendégeskedik, ahol a kisebbik kormánypárt, a szélsőjobboldali Szabadságpárt nyíltan lobbizik azért, hogy oldják fel a szankciókat Oroszország ellen.

Gyeripaszka ügye mutatja, hogy a szankciók azért nem vágnak húsba. Az orosz oligarcha továbbra is dollármilliárdos – írja a Bloomberg, amely közli: változás van a listán. Oroszország leggazdagabb embere immár nem Mordasov, a Szeversztal ura, hanem Vlagyimir Liszin, a Novolipeck Steel tulajdonosa. A különbség minimális: 20,19 és 20,18 milliárd dollár. Mindketten éppúgy, mint Gyeripaszka, az orosz fémipari komplexum oligarchái. Azé, amelyet Trump külön vámjai olyannyira megcéloztak (acél 25% és alumínium 10%). Liszin acélvállalatának a részvényei 3,5%-al emelkedtek, így sikerült az első helyre ugrania a Bloomberg Russia listán. Szegény, szankció sújtotta gazdagok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta