szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Ami elromolhatott, az el is romlott” – így értékelte a világban az utóbbi években zajló folyamatokat Soros György. A magyar származású amerikai milliárdos a The Washington Post című amerikai lapnak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, korábban azt hitte, Európában annyira sikeres lesz tevékenysége, hogy be is fejezheti jótékonysági szervezetinek a működtetését is. Azt is közölte, nem vonul vissza.

Soros szerint Donlad Trump amerikai elnök, ha folytatja eddigi politikáját, akár a világot is elpusztíthatja, Európában pedig az EU-nak a gazdasági szempontból is nagyon fontos Nagy-Britannia elvesztésével és a növekvő bevándorlóellenességgel kell szembenéznie. A The Washington Post szerint minden azt jelenti, hogy a világban erősödő nacionalista, globalizmus elleneserők pont azon értékek ellen harcolnak a leginkább, amelyeket a 87 éves holokauszt-túlélő leginkább próbált támogatni az utóbbi évtizedekben.

Soros ugyanakkor hangsúlyozta, a kudarcok ellenére sem vonul vissza a közéletből, s még keményebben fog harcolni az általa nagyra értékelt eszmék diadaláért. „Minél nagyobb a veszély, minél nagyobb a fenyegetés, annál inkább úgy érzem, ellent kell állnom” – idézte a lap a Magyarországon, Oroszországban és az USA-ban is sokat támadott üzletembert.  Arról is panaszkodott, hogy a küzdelmét megnehezíti, hogy bármit is mond, sokan kiforgatják a szavait. „Nagyon nehéz hatékonynak beszélni, mert nagyon sokszor a szövegkörnyezetből kivéve idézik mondataimat, s azokat ellenem fordítják” – közölte Soros.

 

©

Elismerte, hiába vannak milliárdjai, befolyása korlátozott. „Nem láttam, előre, hogy az USA-ban Donald Trump fog győzni, valószínűleg én is a magam buborékjában éltem”- magyarázta. A Trumpot önnön hatalmában biztos, narcisztikus személynek lefestő Soros elmondta, egyelőre nem támogatja az elnök lemondtatásáért küzdő demokrata politikusokat. Szerinte az impeachment ideje csak akkor jöhet el, ha a demokraták visszaszerzik a többséget az amerikai törvényhozásban, és megnyernek maguknak néhány republikánus törvényhozót is. „Ha ez sikerülne, akkor támogatnám az impeachmentet, mert Trump nem csak hazáját, hanem az egész világot is veszélybe sodorja” - mondta Soros, aki szerint az általa támogatott elnökjelölt, Hillary Clinton je elnök lett volna, csak a kampánya volt csapnivaló. Lekezelően, kioktatóan beszélt, inkább többet kellett volna hallgatnia az embereket” – tette hozzá a magyar származású milliárdos.

A Washington Post szerint Soros New York-i központú Nyílt Társadalom Alapítványa évente 940 millió dollárt költ el mintegy 100 országban, hogy támogassa a szólásszabadságot, illetve a szabad választások megrendezését. Az USA-ban Soros alapítványai évente 150 millió dollárt költenek.Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit érez akkor, amikor hallja, hogy Oroszországban és Magyarországon is sokan támadják a magyar kormány pedig külön „Stop Soros” törvényt fogad el, közölte: ”Fájdalmasan tudatában van annak, hogy mennyien támadnak”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

És akkor Orbán és Soros megtalálta a közös ellenséget

Orbán Viktor és Soros György szerint is közelít az európai válság; 54 ezer forinttal többet kapnak a nyugdíjasok jövőre; egyetlen országban sem talált annyi gyanúsan elköltött pénzt az OLAF, mint itt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Orbán és Soros is válságot vár, itt a vég?

A múlt héten Soros György, a hétvégén Kötcsén pedig Orbán Viktor riogatta hallgatóságát azzal, hogy nyakunkon az újabb európai válság. A kormány tagjai maradéktalanul át is vették ezt, ennek szellemében készül a jövő évi költségvetés. De tényleg el kell kezdenünk spájzolni?

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Levélben kéri Orbán Viktort a PDSZ, rendelje el a teljes digitális oktatást

Levélben kéri Orbán Viktort a PDSZ, rendelje el a teljes digitális oktatást