szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magasabb légköri szén-dioxid-szint hatására csökken a fehérje- és tápanyagtartalom a rizsben, e miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, és egyes vidékeken a gyerekkori fejlődést is veszélyezteti.

A  nemzetközi tudóscsapat terepi kísérletei alapján született tanulmányt május végén jelentették meg a Science Advances magazinban – írta a Magyar Mezőgazdaság.

A kísérleteket Kínában és Japánban végezték, 18 gyakori rizsfajtával úgy, hogy a rizsföldeken műanyag csövekből nyolcszögletű alakzatokat hoztak létre, és ezeken keresztül szén-dioxidot juttattak a kísérleti területre. Ennek szintjét olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz a Földön.

A rizsben található B1-vitamin 17,1, a B2 16,6, a B5 12,7, a B9 30,3, a fehérje 10,3, a vas 8, a cink pedig 5,1 százalékkal csökkent. A B-vitaminok csoportja nélkülözhetetlen a szervezetnek az élelmiszer energiává alakításához.

A rizs 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása a Földön, a tápanyagtartalom csökkenése tehát aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára. Körülbelül 600 millió ember – elsősorban Ázsiában – a napi kalória- és fehérjeszükségletének több mint felét a rizzsel viszi be, de Kristie Ebi, A Washingtoni Egyetem Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának igazgatója szerint a rizs mint alapélelmiszer Afrikában is „felfutóban van”.


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!