szerző:
hvg.hu

Belgium és Hollandia közös tengeri flottát hoz létre, részben a spórolás, de még inkább a közös érdekek alapján.

A két ország védelmi minisztere aláírt egy szándéknyilatkozatot, amely alapján Hollandia és Belgium négymilliárd eurót költ 16 új, korszerű hadihajó beszerzésére, amelyeket közösen fognak üzemeltetni. Persze: sem Belgium, sem Hollandia nem tengeri nagyhatalom, de mindkettő tengeri ország, tehát szükségük van haditengerészetre. Az új hajók többsége aknafelderítő és a tengeri robbanó eszközöket hatástalanító fregatt vagy hadihajó lesz. A Steven Vandepat belga tárcavezető és az Ank Bijleveld holland miniszter asszony által aláírt nyilatkozat szerint az új hajók Belgiumban készülnek majd, de az üzemeltetési és az irányítási technikában a hollandoké lesz a főszerep.

A két Benelux ország az élet minden területén szorosan együttműködik már sok évtizede. Ők, Luxemburggal együtt már akkor megcsinálták a maguk kis „európai unióját”, ami a hatvanas-hetvenes években kontinentális szinten még csak vágyálom volt. A mostani védelmi megállapodásban a gazdasági üzenet az, hogy ha közösen lépünk fel, sokkal kevesebből biztosíthatjuk a közös védelmet, mint egyenként. De a flotta közös üzemeltetése azt is demonstrálja, hogy két EU és NATO-tag szomszéd között szó sem lehet konfliktusról. 

Itt érdemes felidézni, hogy Orbán Viktor nemrégiben mivel indokolta a magyar katonai kiadások emelését. Abban a nyilatkozatban nyoma sincs a Benelux-modellnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Riba István Itthon

Orbán hadiösvényre lép. De ki ellen is?

Hogy kitől, azt nem tudjuk, de szövetségesek nélkül akarja megvédeni Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök, s erre készítené fel a honvédséget is.