szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság szerint a Miniszterelnökségen belül működő közbeszerzési felügyeleti főosztály átengedte a szabálytalan közbeszerzéseket, ezért most százmilliárdos nagyságrendű támogatásmegvonást tartanak indokoltnak.

Bár a Lázár János vezette miniszterelnökség milliárdokért átengedte a közbeszerzések ellenőrzését kormányközeli külső tanácsadóknak, a munkát Brüsszel pocséknak találta, és most a tanácsadói díj sokszorosát fizettetné vissza Magyarországgal – írja a 24.hu.

A Miniszterelnökségen belül működő közbeszerzési felügyeleti főosztály (kff.) szabályossági tanúsítványa nélkül nem kaphat senki uniós támogatást, most azonban az derült ki az Európai Bizottság leveléből, hogy a magyar közbeszerzésellenőrzésen átcsusszant szinte minden, a kff. a súlyos szabálytalanságoknak csak a töredékét észlelte. A jelentéstervezet 4 esetet említ, de ezeket is azzal, hogy a kff. nem tett hathatós intézkedést a szabálytalanság megakadályozására.

Ami a bukás anyagi következményét illeti, annyi biztos, hogy csak a vizsgált mintában fellelt, és be is árazott szabálytalanság miatt 103,4 milliárd forint (334,6 millió euró) támogatásmegvonást tart indokoltnak az Európai Bizottság. Ez a szerződések teljes értékének a 10,64 százaléka. Ennél azonban jóval vaskosabb lehet a végszámla.

A mintába bekerült a Szántód–Köröshegy-, Fonyód–Kaposvár-, és a Budapest–Esztergom-vasútrekonstrukció, amelyeknél az auditorok 25 százalékos korrekciót, összesen 27 milliárd forint támogatás megvonását javasolják. Az ok, hogy menetközben 30-ról 50 százalékra emelték a nyertesnek járó támogatáselőleget a gazdaságélénkítés jegyében hozott kormányrendelet nyomán. Az uniós logika szerint sérült az esélyegyenlőség, a magasabb előleg ismeretében többen pályáztak volna  a munkáért, ami a versenynek és így a vállalási árnak is jót tett volna. Ilyen esetből azonban még több is volt.

A Miniszterelnökség összesen 4,8 milliárdos keretszerződést kötött azért, hogy külső tanácsadók közbeszerzési és jogi segítséget nyújtsanak, az uniós támogatások felhasználása pedig szabályosan történjék. A kötelező előlegemelésbe a tanácsadói kontraktusok is beleestek.

Tanácsadói szerződést az SBGK, a Nagy és Kiss ügyvédi irodák, valamint az Ész-Ker Kft. alkotta konzorciummal kötöttek. Az Ész-Kert Lázárhoz közelálló cégként emlegetik, többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek közös cége van Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével. Az Ész-Ker a kancellária tenderein 2016 júliusa és 2017 február vége között mintegy 9 milliárd forintnyi tanácsadói szerződést köthetett az SBGK Ügyvédi Irodával közösen. Az SBGK meghatározó munkatársa Bajkai István, a Fidesz egyik alapító tagja, aki Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már.

A brüsszeli auditorok az ellenőrzés nagymérvű kiszervezését is indokolatlannak találták, és azt is megállapították, hogy összeférhetetlenséghez vezethet. A tanácsadódíjak egy részét nem fizetik ki, azt a magyar költségvetésnek kell állnia.

A Miniszterelnökség nem reagált a lap aon kérdésére, hogy mennyire becsülik az összes támogatásmegvonás összegét, és egyelőre azt sem tudni, hogy a pénzügyi korrekció melyik módszerét választják a az Európai Bizottság által javasolt változatok közül: valamennyi operatív programból kiszűrik a szabálytalan szerződéseket és egyenként megállapítják a levonandó támogatás összegét, vagy a kff. ellenőrzéseken átment valamennyi szerződésre átalánykorrekciót alkalmaznak, amely 10 százalék támogatásmegvonás lehet. A kormánynak a válaszadásra két hónap áll rendelkezésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sok volt a jóból: amikor már annyit járt az ember a Holdra, hogy meg is unta

Sok volt a jóból: amikor már annyit járt az ember a Holdra, hogy meg is unta

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely