szerző:
hvg.hu

Elérte a forint az újabb lélektani határt, rövid ideig 325 forintot is elkértek egy euróért. Az árfolyam az után szakadt be, hogy az MNB közölte: őket az vezérli, hogy az inflációs célt tartsák, nem az árfolyamot. Egy jegybanki nyugtatás után azonban erősödni kezdett a forint.

Nem tetszett a piacnak az, hogy az MNB nem hajlandó segíteni a gyengülő forinton, egy ideig már 325 forintot is kellett fizetni egy euróért, azóta azonban már némileg visszaerősödött az árfolyam. A napi mélypontot nem az MNB kamatdöntésekor érte el a forint, hanem akkor, amikor közzétették a Monetáris Tanács indoklását, ebből pedig az derült ki, hogy nem is terveznek változtatni a monetáris politikán.

A Reuters azonban arról írt: alig valamivel az első közlemény után az MNB kiadott még egy dokumentumot, amelyben megpróbálták megnyugtatni a piacot. A fő megállapítás az: 5-8 negyedéves időtávon nem tarthatóak fent a mostani laza monetáris kondíciók. Ebben ugyan nincs nagy újdonság – a szakértők is azt várták, hogy 2019-ben kezdődik a kamatemelés -, de az, hogy ezt kimondták, mégis fontos volt: 322,9-ig visszaerősödött a forint a hatására.

Külső okai vannak annak, hogy gyengül a forint, nincs szükség arra, hogy az MNB beavatkozzon – ezt lehet kiszűrni abból az indoklásból, amellyel a jegybank Monetáris Tanácsa megmagyarázta, miért nem változtattak az alapkamaton és a betéti kamatokon, hiába gyengül a forint hetek óta.

Az MNB azt írta: az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat „erősen változó volt”. Szerintük azonban csupán arról van szó, a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozások, az európai belpolitikai események, illetve a nemzetközi kereskedelempolitikával kapcsolatos fejlemények befolyásolják a hangulatot a nemzetközi devizapiacokon. Egyszerűbben: a befektetők egyre szívesebben tartják a pénzüket dollárban vagy euróban, mintsem valamelyik feltörekvő állam devizájában, például forintban.

Sokan azt várták, hogy hiába magyarázzák a forintgyengülést külső okokkal, az MNB legalább megpróbál tenni ellene valamit, ha mást nem, azt, hogy jelzi a kamatdöntés kommentárjában, hogy beavatkozhat, ha kell. Csakhogy az indoklásban az a mondat áll:

A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

Azaz még jó darabig nem fognak változtatni a mostani rekordalacsony, 0,9 százalékos alapkamaton.

A Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció – írták. Vagyis hiába gyengül a forint, az egyetlen cél az a jegybank előtt, hogy 2019 közepétől az infláció fenntartható szerkezetben érje el a 3 százalékos célt.

Az MNB a kommentárjában megemelte a GDP-növekedési előrejelzését és az inflációs prognózist is. Eddig úgy számoltak, hogy idén 4,2 százalékkal nőhet a gazdaság 2,5 százalékos infláció mellett, most azonban már 4,4 százalékos növekedést és 2,8 százalékos inflációt várnak. Azt többször is leírták: főleg az olajár emelkedése miatt nőhet az infláció rövid távon jobban, mint ahogy eddig gondolták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!