szerző:
hvg.hu

Trump hivatalba lépése előtt 41 millió amerikai élt a szegénységi küszöb alatt, tehát a teljes lakosság 12,7 százaléka, és közülük 18 és fél millióan mélyszegénységben. Azóta tovább nyílt az olló szegények és gazdagok között.

Az Obama adminisztráció igyekezett egészségügyi és szociális ellátást biztosítani a legszegényebbeknek, Trump viszont mindent megtesz e lépések hatástalanításáért. Philip Alston ausztrál kutató, a New York-i Egytem professzora e hónap végén terjeszti az ENSZ emberi jogi bizottsága elé új jelentését, amelyet már a Trump adminisztráció működése alatt rögzített adatokra alapoz. A dolognak nincs sok gyakorlati jelentősége, hiszen az USA épp most hagyta ott ezt az ENSZ intézményt is, igaz nem a szegénységi kutatásokra, hanem a testület Izrael -ellenességére hivatkozva.

 Az ausztrál professzor a Reutersnak azt nyilatkozta készülő jelentéséről, hogy az a világ legegyenlőtlenebb társadalmáról fog szólni. Trump persze nem a legelesettebbeknek ígért paradicsomot, hanem az alsó középosztálynak, amely eddig mellőzve érezte magát. Tehát a szerény képzettségű ipari munkásoknak és farmereknek. Felemelte brutálisan az importtermékek vámját. Ez persze nem maradt válasz nélkül, és a Le Point szerint az EU szinte sebészi pontossággal olyan termékekre és amerikai államokra célozta a választ, ahol 2016-ban Trump demagóg ígéreteivel nyert.

Az amerikai termékeket sújtó 25 százalékos viszont vámemelés június 22-én lépett életbe. Csak néhány példa: a közép-nyugati kukorica övezetet Iowa és Ohio államot, ahol Trump nyert, komoly vám sújtja. Vagy, az ugyancsak Trump győzelmét hozó Arkansast, amelynek a rizs exportból származnak nagy jövedelmei. De odavág az EU a dohánytermelő államoknak vagy a Bourbon whiskey-t előállító Kentucky-nak. Aztán a vízi járművek, például a luxus jachtok gyártásában jeleskedő és 650 ezer embert foglalkoztató szektor, Florida és Missouri államban is kap egy pofont, hogy a legendás Harley-Davidson motorokat gyártó Milwaukee-ről, Wisconsin államról ne is beszéljünk. A Le Point szerint szinte kizárólag olyan amerikai államokat sújtanak az EU viszont lépései, amelyekben Trump 2016-ban nyert.

De ősszel félidei kongresszusi és részleges szenátusi választások lesznek. Ha addig érzékelhetők a kereskedelmi háború Amerikát is érintő hatásai, a valóság felülkerekedhet Trump retorikáján – legalábbis ezt remélik az Európai Unió gazdasági szakértői.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Jön a furcsa zavart telefon, hogy valamiért mégse menjek" – interjú Bródy Jánossal

"Jön a furcsa zavart telefon, hogy valamiért mégse menjek" – interjú Bródy Jánossal

Lázár a teljes hódmezővásárhelyi városvezetésnek selyemzsinórt küldött

Lázár a teljes hódmezővásárhelyi városvezetésnek selyemzsinórt küldött

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Élet és halál a lövészárokban – Nagyítás-fotógaléria

Élet és halál a lövészárokban – Nagyítás-fotógaléria

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró