szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

15 éve van hatalmon Erdogan Törökországban és 12 választást nyert meg. Ebben bízva most is ő kérte az előrehozott választást. Lehet, hogy most csalódnia kell.

 Erdogan joggal büszkélkedik az elmúlt időszak eredményeivel, de ellenfelei ugyanilyen joggal mondják: ennek bizony vége van. Az év eleje óta a török líra elveszítette az értékének több mint a 20%-át. Ennek hatására az infláció felgyorsult és immár meghaladja a 12%-ot. A vállalkozók is kínlódnak, hiszen a kamatláb 18%. Erre hívja fel a figyelmet az ellenzék vezére, Muharram Ince, aki a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozott. Christiane Amanpournak a balközép politikus elmondta: az emberek küszködnek a hétköznapokban, hogy kifizessék a lakbért és enni adjanak a családnak. Erdogan pechére ellenfele hithű muzulmán családból származik: édesanyja és nővére mindig fejkendőben jelenik meg a nyilvánosság előtt. Ezt korábban a laikus Törökország tiltotta és Erdogan nagy vívmánya volt ennek bevezetése. Csakhogy Muharram Ince vidéki autóbuszsofőr fia, aki éppúgy meg tudja szólítani a vallásos törököke,t mint Erdogan. Ráadásul élvezi az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatását. Erdogan n nyíltan Nyugat ellenes húrokat penget míg ellenfele megbékélésre törekszik az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval.

 A közvélemény-kutatások szerint Erdogan előnyben van, hiszen több ellenzéki jelölt is küzd ellene. Nem kizárt azonban, hogy a vasárnapi első fordulóban nem szerzi meg a szükséges többséget. A második fordulóban, július 8-án már csakis egyetlen ellenfele lesz. Minden bizonnyal Muharram Ince, a balközép jelöltje. Ebben az esetben egyáltalán nem kizárt, hogy Erdogan veszít. Anná lis inkább, mert az ellenzék azzal kampányol, hogy míg az átlagos török munkavállaló a gazdasági válságot érzi, addig Erdogan családja dúskál a javakban. A média jelentős részben a hatalom kezében van, de az ellenzéki jelöltek szinte éjjel-nappal kampányolnak. Ráadásul a közösségi oldalakon ki nem fogynak a bírálatokból: mint írják, a hatalom korrupt és hazudik. Nem újdonság ez Törökországban, de különösen kellemetlen Erdogannak, aki iszlamista és nacionalista propagandával kívánja eljátszani a haza atyjának szerepét. Most viszont a politikai túléléséért küzd. Ha ugyanis veszít a választásokon, akkor megindulhatnak ellene a korrupciós vizsgálatok. Épp úgy, mint Malajziában, ahol a majd mindenható miniszterelnök a választási vereség után házi őrizetben próbál magyarázatot keresni egy 1 milliárd dolláros állami fejlesztési alap ügyeire, melyet rokonai és üzlettársai csaknem csődbe vittek, de közben nem feledkeztek meg arról, hogy a kormányfőnek átutaljanak egy csinos összeget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!