szerző:
Lengyel Miklós

Sarah Sanders családjával akart vacsorázni a Red Hen étteremben Lexington városában (Virginia állam). Felismerték. Megkérték, hogy távozzon, mert Donald Trumpnak dolgozik. A szóvivő nő családjával együtt kivonult az étteremből, de nem kívánta kommentálni az esetet.

Washingtonban hírek terjedtek el arról, hogy Sarah Sanders kilép az elnök szolgálatából. Ő maga cáfolja ezt. Nem ez az első eset, hogy Trump embereit udvariasan felszólítják, hogy hagyják el az éttermet. Stephen Miller, Trump migrációs tanácsadója már többször is így járt. Legutóbb egy mexikói étteremből hajították ki. Stephen Miller a zéró toleranciát hirdető migránspolitika képviselője Washingtonban. Az izraeli baloldali lap, a Haaretz egy Waffen SS-hez hasonlította Trump tanácsadóját.

 A Red Hen tulajdonosa vállalja a döntést, mondván, az embernek ki kell állnia a saját erkölcsi elvei mellett!- nyilatkozta a Washington Postnak. Az elmúlt időszakban különösen a migráns családok szétválasztásának ügye sokkolta az amerikai közvéleményt. Kiderült, több mint 2300 gyereket választottak el a családjától, mely illegálisan lépte át az Egyesült Államok határát. Donald Trump a felháborodás láttán elrendelte a családegyesítést. Utána viszont neje okozott botrányt,  Melania asszony furcsa ruhában keresett fel egy  menhelyet, ahol a migránsok gyerekeit őrizték. I really don't care do U?- ez volt a ruhára írva. Melania Trump kommunikációs igazgatója szerint nem volt üzenetértéke a First Lady ruhájának, de kevesen hisznek neki. Külön felrótták a First Ladynek, hogy maga is bevándorló, hiszen Szlovéniában született, mégsem érez semmilyen felelősséget a migráns gyerekek iránt.

  Az Egyesült Államokban novemberben választások lesznek. Ekkor a republikánusok elveszíthetik a többséget a washingtoni kongresszusban. Ez nagy csapás lenne Trumpnak, hiszen elnöki periódusának hátralevő két évében egy ellenséges törvényhozással kellene számolnia. Épp ezért Trump mindent megtesz azért, hogy a republikánusok megőrizzék többségüket. Ezért macsó politikát folytat, hogy meggyőzze a törzsszavazókat: nem feledkezett meg arról, hogy kerítést épít a mexikói határon és mindenképp csökkenti a bevándorlást. Más oldalról viszont gesztusokat tesz a közvéleménynek, amikor engedélyezi a szétválasztott migráns családok újraegyesítését. Trump az európai migránspolitikába is bele akar szólni. Merkel német kancellárnak azt üzente, hogy az USA nem lesz migráns tábor. Az USA déli államaiban ez a keménykedés nyerő lehet, de Kaliforniában, New York államban vagy épp Washington környékén nem. Így fordulhatott elő Trump szóvivőjével, hogy megkérték a Vörös Tyúk étteremben, hogy legyen szíves, távozzon, mert olyan embert szolgál, akit a Washington környéki étterem nem kíván kiszolgálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!