szerző:
hvg.hu

Egy csomó más érdekességre is fény derült az MSZP-elnök Tóth Bertalannal való levelezése során.

Az MSZP-s Tóth Bertalan kérdezte arról a jegybankelnök Matolcsy Györgyöt egyebek mellett arról, hogy mekkora jelenleg a lakossági jelzáloghitelek teljes nagyságrendje Magyarországon, illetve, hány szerződést jelent mindez?

Matolcsy válasza szerint a hitelintézeti szektorban 2018. március hónapban a lakossági jelzáloghitelek állománya 4 157 milliárd forintot tett ki. A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint ez az állomány megközelítőleg 850 ezer jelzáloghitel-szerződést jelent.

Az elmúlt hónapokban az új szerződéskötéseken belül érdemben emelkedett a hosszabb, egy éven túl rögzített kamatozással rendelkező hitelek aránya, mely arány április hónapban már megközelítette a 80 százalékot – közölte. Szerinte "mindez azt mutatja, hogy a jelzáloghitelek állománya a kamatkockázat szempontjából egy egészségesebb szerkezet-irányába rendeződik át."

"Az arány növekedésében jelentős szerepe volt az MNB által 2017-ben kialakított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL), minősítési rendszernek is, mely termékeket a bankok kizárólag hosszabb kamatrögzítéssel kínálhatják a háztartások számára" – írta.

Matolcsy közölte azt is, hogy adósságfék-szabályok módosítására is sor került: a háztartások havi törlesztőterhe a 2018. október 1-től hatályba lépő szabályok szerint a jövőben csak legfeljebb a jövedelmük 25 százalékát érheti el, amennyiben a felvett jelzáloghitel kamatperiódusa nem haladja meg az egy évet.

Matolcsy György szerint ezzel biztosítottá válik, hogy a háztartások jövedelme még a kamatlábak jelentősebb emelkedése esetén is fedezetet nyújtson az adósságszolgálat teljesítésére. Hosszabb – legalább 10 éves – kamatperiódus esetén az adósságszolgálat mértéke továbbra is a jövedelem 50 százalékáig terjedhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!