szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lovász László így tiltakozott az Akadémia pénzének és függetlenségének csonkítása ellen.

A költségvetési intézmények vezetői közül egyedül a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nem volt hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés tervezetét – szúrta ki a zoom.hu. Ez nem véletlen, a kormány ugyanis 28 milliárd forintot vonna el az MTA 2019-es büdzséjéből.

A lap emlékeztet, az elmúlt 20 évben nem volt példa arra, hogy egy intézményvezető ne látta volna el kézjegyével a dokumentumot.

Ahogyan arról korábban a hvg.hu is beszámolt, az akadémiát hidegzuhanyként érte a kormány terve. Kitart amellett, hogy meg kívánja őrizni önkormányzati elven működő függetlenségét.

A költségvetést ennek ellenére úgy nyújtották be, hogy az MTA pénzei az Innovációs Minisztérium büdzséjében szerepelnek.

Lovász László, akadémiai elnök ezután hagyta üresen a javaslatot. Ennek jogi következménye nincs, ugyanakkor az országgyűlésnek félreérthetetlenül jelzi: a törvénytervezet az MTA számára ebben a formában nem elfogadható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Több százan tüntettek az MTA függetlenségéért

A Momentum szervezett tüntetést a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségének megőrzéséért az MTA épületéhez azután, hogy a kormány a költségvetésének jó részét magához vonná. Az eseményen több százan vettek részt.