szerző:
hvg.hu

Hol van már a tavalyi veszekedés!

A migráció volt a fő témája annak a találkozónak, amelyet Emmanuel Macron folytatott a brüsszeli EU-csúcs előtt a visegrádi négyek vezetőivel – írja a Politico. A találkozót a francia államfő kezdeményezte, és a jelek szerint jóval barátságosabb hangulatban zajlott, mint egy évvel korábban. Igaz, akkor a fő téma az volt, hogy az olcsó európai munkaerő rontja a helyiek esélyeit, mellesleg Macron a jogállami normák be nem tartása miatt is beszólt a magyar és a lengyel kormányfőnek.

Az előzmények most sem voltak azért tökéletesek, hiszen a francia politikus néhány napja még arról beszélt, büntetni kell azokat az országokat, amelyek nem veszik ki a részüket a menekülők befogadásából. A csúcsra érkezve is arról beszélt, hogy európai, az együttműködésen alapuló megoldásra van szükség a kérdésben.

A V4-eket azonban nem ledorgálni, hanem meggyőzni próbálhatta. Nagyjából egyetértés bontakozik ki például az EU határain kívül telepítendő menekültközpontokról, illetve a külső határok védelmének fontosságáról – más kérdés, hogy Macron ezt az uniós határőrizeti ügynökség erősítésével képzelné el, Orbán Viktor pedig inkább nemzeti kézben tartaná a probléma megoldását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Letiltotta az egyik dalt az X-Faktorból a jogtulajdonos

Letiltotta az egyik dalt az X-Faktorból a jogtulajdonos

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump nem hisz a CIA-nak

Trump nem hisz a CIA-nak

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót